Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

За реализацију 22 иновативна пројекта мала и средња предузећа добила 3 милиона евра

Објављено 08.10.2018.

innovation - ilustracijaФонд за иновациону делатност доделио је 3 милиона евра за реализацију 22 иновативна пројекта малих и средњих предузећа. Средства су опредељена у оквиру буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а кроз Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања на основу споразума о зајму са Светском банком.

На свечаности коју је Фонд за иновациону делатност организовао 3. октобра у Југословенској кинотеци присутнима су се обратитили председница Владе Србије Ана Брнабић, регионална директорка Светске банке за Западни Балкан Линда Ван Гелдер, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици и директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац.

У оквиру Програма раног развоја, који је намењен предузећима у уводној фази развоја, бесповратна средства су одобрена за 13 иновативних пројеката. Појединачно у оквиру овог програма предузећа су добила до 80.000 ЕУР бесповратних средстава, а поднете су укупно 143 пријаве. У оквиру Програма суфинансирања иновација, који је је намењен предузећима којима су потребна знатна финансијска средства за комерцијализацију истраживања и развоја, средства у износу од 2 мил ЕУР одобрена су за 9 пројеката. Појединачно у оквиру овог програма предузећа су добила до 300.000 ЕУР бесповратних средстава, а поднето је укупно 75 пријава. Иновативни пројекти за које је одобрено финансирање долазе из различитих индустријских области, а највише из области информационо-комуникационе технологије, затим из области медицинских и терапеутских апарата, енергетике и енергетске ефикасности. Већина подржаних послује у Београду, затим Новом Саду и Нишу.

За програм раног развоја новац су добили Food group MSP, Clever, Box system, Свездрава решења, Innsono, PWNRS, UrbiGo, Heartpal Tech, Prikk Data из Новог Сада, Pulcap, Kov Technology из Београда, Glass Slipper. У оквиру програма суфинансирања иновација средства су добили Алфа Клима из Књажевца, Composite Technology Team, NeoMedica из Ниша, MTT AERO C&RT, Photon Optronics, Coing, Биоуник, Панонит из Новог Сада.

Премијерка Ана Брнабић је предочила да се здрава, одржива економија заснива на стартап предузећима, предузетништву, као и малим и средњим предузећима, која су кичмени стуб здраве економије. Предузетници су људи који су довољно храбри, упорни и верују у своје идеје, рекла је премијерка, додавши да је ове године Влада Србије издвојила око шест милиона евра за подршку иновативним пројектима.

Видећемо да следеће године буде више новца из буџета, али и већа подршка партнера из ЕУ и Светске банке, додала је она.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац рекао је да се ове године финансирају 22 од 218 пријављених пројеката, а укупан буџет је 4,5 мил ЕУР, од чега 3 мил ЕУР даје фонд у виду бесповратних средстава, а 1,5 мил ЕУР обезбеђују сама предузећа.

Ван Гелдер: Србија поставила иновације као императив

Регионална директорка Светске банке за Западни Балкан Линда Ван Гелдер оценила је да иновације кроз отварање радних места значајно утичу на привредни раст, али да су најчешће два разлога зашто се у томе некад не успе.

Компаније се тешко одлучују на иновације и прихватање нових технологија, а држава се тешко одлучује да финансира иновативна решења, указала је Ван Гелдер и додала да је Србија у томе изузетак.

Према њеним речима, Србија је једна од првих држава у региону која је одлучила да иновације постави као императив.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици рекао је да је Унија била први партнер Фонда за иновациону делатност када је основан 2011. године и да је одобрена донација од 8,4 мил ЕУР када је финансирано 55 иновативних пројеката.

Фабрици је напоменуо да су приходи који су остварени и радна места која су отворена, надмашила сва очекивања.

Фонд за иновациону делатност има за циљ да јача везе између истраживачке заједнице и иновативних предузећа и у том смислу покренуо је Програм сарадње науке и привреде и Иновационе ваучере како би их подстакли да кроз заједничке развојне пројекте створе иновативне производе са тржишном применом.

Извор: www.ekapija.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]