Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Извештај о исходима коришћења услуга у заједници

Објављено 05.02.2013.

davanjeКонференција на којој су представљени први резултати истраживања “Исходи коришћења услуга у заједници за децу са сметњама у развоју и њихове породице” одржана је 25. јануара 2013. године, на Факултету политичких наука у Београду. Истраживање је реализовао Центар за истраживања у социјалној политици и социјалном раду Факултета политичких наука, Универзитета у Београду. Истраживање је део пројекта ”Развој услуга у заједници за децу са сметњама у развоју и њихове породице” који спроводи UNICEF у партнерству са Министарством рада, запошљавања и социјалне политике, а финансира ЕУ. Основни циљ пројекта је развој услуга у заједници за децу са сметњама у развоју и њихове породице.

Кроз овај пројекат ЕУ је у укупно 41 мање развијених општина у Србији подржала органе локалне самоуправе, организације цивилног друштва и државне институције који су пружаоци услуга у социјалној заштити, да развију различите врсте услуга у заједници за децу са сметњама у развоју и њихове породице. Услуге које су развијене кроз овај пројекат су: дневни центар, „предах“ смештај, помоћ у кући и персонална асистенција.

Основни циљеви пројекта су се односили на унапређење социјалне инклузије и квалитета живота деце са инвалидитетом и њихових породица. Активности су усмерене на развијање капацитета државних институција и организација цивилног друштва за пружање, мониторинг и процену квалитета социјалних услуга за децу са инвалидитетом и њихове породице, на локалном и регионалном нивоу. У складу са циљевима програма издвојене су три групе очекиваних исхода:

-Исходи оријентисани на породицу: повећање квалитета живота, развијање социјалне мреже породица деце са инвалидитетом, смањење оптерећења и негативних психичких последица изазваних повећаном бригом о детету са сметњама у развоју.

-Исходи оријентисани на дете: унапређење независности деце са инвалидитетом, подршка у образовању, подршка у развијању животних вештина, односно компетенција потребних за учествовање у друштву.

-Исходи оријентисани на заједницу: оснаживање локалних капацитета за изградњу, пружање, мониторинг и процену квалитета социјалних услуга, унапређење свести локалне заједнице о потребама деце са инвалидитетом и њихових породица, као и изградња климе солидарности и волонтеризма, односно јачање неформалне подршке заједнице.

Услуге у заједници се сматрају важним сегментом холистичког одговора на индивидуалне потребе корисника у локалној заједници, на начин који промовише социјалну инклузију. Међутим, наше знање шта је најбољи исход за кориснике и шта им и у којој мери помаже, односно подстиче позитивну промену је ограничено. Сагледавање и разумевање перспективе корисника је од суштинске важности у изградњи знања о релевантности и ефикасности пружања услуга. Зато је потребно развити механизме којима би се корисничка перспектива интегрисала у планирање и развој услуге, а како би се услуга у што већој мери прилагодила потребама корисника и на тај начин повећао њен квалитет.

Детаљније о резултатима првог дела истраживања можете прочитати овде.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]