Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ирска легализовала истополне бракове

Објављено 25.05.2015.

Ireland says YES!Ирци и Иркиње су се изјаснили на референдуму о истополном браку, где се гласало о предлогу да се одобри “брак између две особе, без обзира на пол”. Предлог је усвојен са 62% гласова за (1,201,607 грађана/грађанки је гласало за, а 734,400 против), чиме је званично измењен ирски устав, а очекује се да први бракови између партнера/партнерки истог пола буду склопљени почетком јесени ове године. У Ирској су регистрована партнерства за истополне парове дозвољена од 2010, а након овог гласања престаће да се склапају, мада постојећа партнерства неће аутоматски бити преиначена у брачне заједнице.

Оцењује се да референдум представља праву револуцију у овој земљи дубоко прожетој католичком културом, у којој се тек од 1993. године хомосексуалност не сматра злочином, где је абортус забрањен изузев у случајевима када је живот мајке угрожен, више од 70% бракова склопи се у цркви, а више од 90% основних школа је под окриљем цркве. Резултат референдума сведочи и о паду утицаја католичке цркве, пре свега услед низа скандала у вези са педофилијом. Главни аргумент противничког табора је да ће хомосексуални брак ослабити институцију брака и традиционалне породице, одобравајући истополним супружницима/супружницама да усвајају децу или их добију захваљујући сурогат мајкама.

Копредседница Интергрупе Европског парламента за ЛГБТИ права, Улрике Луначек, похвалила је успех кампање Yes Equality за гласање у прилог истополним браковима, и додала да резултат референдума представља „прославу једнакости“. Копредседник Интергрупе Даниеле Виоти додао је: „На овом референдуму се није радило само о браку, већ о признању и поштовању различитости у друштву. Одушевљен сам што је Ирска гласала за једнака права за све“. Представници/е организације ILGA Europe такође су честитали грађанима/кама Ирске, наглашавајући да је кампања за легализацију истополних бракова представљала истакнут пример отворености, саосећања и друштвене промене.

Овим гласањем Ирска је постала једанаеста држава ЕУ у којој су дозвољени истополни бракови, а ово је уједно први случај у коме је таква одлука донесена путем референдума. Истополни брак је легализован или је у процедури легализације у 18 земаља, од чега 13 у Европи. Прва европска земља у којој су одобрени истополни бракови била је Белгија 2003, а за њом су следиле Шпанија (2005), Норвешка (2009), Шведска (2009), Португалија (2010), Исланд (2010), Холандија (2011), Данска (2012), Француска (2013), Енглеска (2014), Велс (2014), Шкотска (2014) и Луксембург (2015), где се недавно и премијер венчао са својим партнером. Поред тога, Словенија је у марту 2015. изгласала легализацију, али још није донет одговарајући закон, док је Финска то учинила у децембру 2014, са предвиђеним ступањем на снагу 2017.

Извор: Мрежа за Европски Женски Лоби

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]