Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Канцеларија Повереника штити равноправност у Новом Пазару

Објављено 20.03.2014.

zastita_ravnopravnosti_novi_pazarПрва канцеларија Повереника за заштиту равноправности ван Београда отворена је 20. марта 2014. године у Новом Пазару, уз финансијску подршку Европске уније и Владе Швајцарске преко Програма европског партнерства са општинама EU PROGRES.

Отварањем испоставе у Новом Пазару, која је смештена у просторијама у склопу Градског стадиона (Косанчићева улица бб), становници овог дела земље сада имају много лакши приступ државној институцији, чији је главни циљ сузбијање свих облика и случајева дискриминације. За потребе оснивања канцеларије, Град Нови Пазар уступио је просторије,  које су преко EU PROGRESа, уз подршку од 6.000 евра, реновиране и опремљене компјутерима и намештајем.

„Регионална канцеларија Повереника у Новом Пазару биће место где ће и мушкарци и жене из ових крајева моћи да поднесу притужбу ако се осећају дискриминисано по било ком основу. Ако не могу сами да саставе притужбу, службеници у канцеларији ће им помоћи у томе. Важно је да широм Србије оснујемо канцеларије, које ће превентивно деловати и бити приступачне грађанима и грађанкама“, изјавила је Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић.

„Нови Пазар већ пружа подршку свим рањивим групама, јер сви грађани заслужују иста права. А сада имамо и републичку институцију која ће томе допринети“, рекао је градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић.

„Ово је добар пример сарадње државе институције, Града Новог Пазара и донатора – Европске уније и Владе Швајцарске – на унапређењу заштите права свих грађана Србије“, рекао је менаџер програма EU PROGRES Грем Тиндал.

„Желимо да подршком оснивању ове канцеларије омогућимо женама са инвалидитетом и онима из руралних подручја да лакше остваре своја права“, рекла је Асја Варбанова, директорка агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање права жена UN WOMEN.

После отварања канцеларије, одржан је округли сто на тему „Повереник за заштиту равноправности и дискриминација жена”, који су организовали канцеларији Повереника и UN WOMEN. Грађани и грађанке су, потом, могли да уложе своје притужбе због дискриминације. На овом скупу, мандат и начин рада Повереника представљен је локалним институцијама и организацијама, које су надлежне да заштите и реагују у случају повреде права на равноправност. На састанку је било речи о положају жена у Србији и начину на који могу да остваре своја права, а посебно о улози Повереника коју има у том процесу.

У оквиру дводневне посете Новом Пазару, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић сусрешће се сутра са представницама невладиних организација и женама из сеоских средина, са којима ће разговарати о њиховим потребама, проблемима и начинима на које могу добити помоћ.

Европска унија финансијски подржава Програм европског партнерства са општинама – EU PROGRES, са 14,1 милион евра, Влада Швајцарске са 2,9 милиона евра, док Влада Републике Србије учествује са 3,6 милиона евра. EU PROGRES има за циљ да подржи друштвено-економски развој 25 општина јужне и југозападне Србије. Више детаља о Програму можете пронаћи на web страни www.euprogres.org.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]