Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Каритас Шабац победник такмичења социјалних предузећа у оквиру регионалног пројекта „Finance4socialchange”

Објављено 21.12.2020.

Finance4socialchangeКаритас Шабац победник је такмичења социјалних предузећа, одржаног у оквиру регионалног пројекта „Finance4socialchange”, на коме је учествовало 11 социјалних предузећа из Бугарске, Молдавије и Србије. Жири у чијем су саставу представници финансијских институција, фондација и пословних организација за подршку развоју социјалног предузетништва, једногласно је одлучио да социјално предузеће из Србије, на основу представљеног бизнис плана и пословног модела, освоји прву награду, вредну 7.000 евра.

Каритас Шабац послује дуже од две деценије са јасним друштвеним циљевима подршке социјално рањивим групама и пружања лиценцираних социјалних услуга на терену за више од 500 корисника. Такође, Каритас Шабац годишње пружи помоћ за још око 700–800 људи кроз активности из домена хуманитарне помоћи и деловања у ванредним ситуацијама. Оснивач је и „Социјалне синергије“, предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, као и „Авлије одрживог развоја“, у којима је запослено 20 особа из друштвено рањивих група, међу њима 10 особа са инвалидитетом.

„Учешће на међународном такмичењу био је велики изазов и потврда вредности и реализације наше пословне идеје. Социјална економија и предузетништво су показали свој значај и отпорност сектора још током кризе 2008. године, али и за време пандемије Ковид 19. Не треба заборавити да је суштина социјалне економије и предузетништва стављање човека пре профита“, рекао је Мирољуб Николић, директор Каритас Шабац и најавио да ће средства из наградног фонда употребити за развој бизниса и нова улагања.

Утицај Каритас Шабац, „Социјалне синергије“ и „Авлије одрживог развоја“ огледа се у запошљавању особа са инвалидитетом, пружању услуге корисницима који имају менталне сметње, економском доприносу и раду у општини која се према степену развијености налази у трећој групи неразвијености, испод републичког просека.

Привредна комора Србије у сарадњи са партнерима – организацијама које се баве унапређењем сектора социјалног предузетништва у Мађарској,  Словенији, Аустрији, Немачкој, Хрватској, Бугарској, Молдавији, Словачкој и Румунији, кроз пројекат „Finance4SocialChange” спроводи активности усмерене на унапређење амбијента за пословање социјалних предузећа и на подизању њихових интерних капацитета за раст и развој. Главни партнер на пројекту је Unicredit Group.

Како би се фирме из Србије што боље спремиле за такмичење, Привредна комора Србије и „Разливалиште“, организација која се бави подршком социјалним предузећима, припремале су социјална предузећа за међународно такмичење организовањем низа едукативних радионица. Радионице су имале циљ да предузећа што боље представе пословне подухвате који укључују и социјални утицај тих предузећа. Теме које су биле обухваћене су: анализа финансијских извештаја, управљање финансијама, маркетинг, продаја, мерење друштвеног утицаја.

Извор: pks.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]