Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ковачи и витезови предузетништва

Објављено 07.04.2015.

dm_dm_001_su_fiПише: Дејан Марковић (Блог о социјалном укључивању)

Алумни клуб Достигнућа младих у Србији започео је шесту годину постојања. Као пред дететом које креће у предшколско, пред клубом су данас отворена нека нова врата иза којих је основни задатак подстицање младих да размишљају ван оквира локалног нивоа, да постану свесни свог потенцијала и тако допринесу позитивним променама у друштву. Alumnize.RS (Алумни клуб Достигнућа младих у Србији) усмерава ученике на пут прављења везе између школског, студентског и пословног живота.

Када сам одлучио да постанем део предузетничких програма Достигнућа младих у Србији, када сам покренуо ученичку компанију у средњој школи и када сам са својим тимом био позван на национално финале такмичења за најбољу ученичку компанију Србије у Београду, нисам знао да ту постоји и нешто више. Мој тим је за неколико бодова остао без трећег места, а били смо сигурни да заслужујемо победу и пут на европско финале. Помало незадовољни, али никако разочарани, поздравили смо престоницу и вратили се у свој родни крај.

Сав труд уложен од јесени до пролећа, сваки минут посвећен личном развоју и образовању, свака реч изговорена ради мотивисања чланова тима нашег ученичког предузећа, изречена ради остваривања постављених компанијских циљева, сво време утрошено на разумевање савета професора који су били ментори предузетничког програма, било је вредно искуства стеченог за једну школску годину. Од првог окупљања заинтересованих ученика, преко дефинисања делатности, поделе улога, до прве активности и прве честитке професора, руководства школе и суграђана, знали смо да смо постали део нечег посебног. Знали смо да смо другачији и били смо спремни да покажемо свима да наш град, да Србија још увек има омладину која жели и може да направи позитивне промене.

Тренутак у коме сам пред разредним старешином изговорио реченицу да ми је жао што нисмо освојили ниједно од прва три места, али да ми није жао ниједног минута проведеног у овом предузетничком програму, претворио се у позив да будем део четворочлане делегације која ће представљати Србију на европској конференцији младих лидера у Данској. Тако је посвећеност раду допринела планирању мог лета, а то лето обележило је многе моје одлуке.

Инспиришући догађај под називом „Лидери за одрживу будућност“ окупио је младе Европљане који су препознали важност предузетништва и спознали предузетнички дух у себи. Невероватан осећај задржао се након свих ових година, а током којих је требало стећи њихово поверење – посебно оних који нису знали много о Србији. Могућност да седите у истој просторији са младим људима из читаве Европе, у просторији у коју сте сви добровољно ушли да бисте нешто заједно створили, упркос свим културолошким, економским и социјалним различитостима, посебна је драж међу бившим полазницима предузетничких програма. Да ствари буду још романтичније, није реткост да се међу алумни члановима развију и приснија осећања па онда имамо међународне алумни бракове, кумства која не познају границе и дирљиве тренутке када стигне разгледница од пријатеља са другог континента која почиње са:

“… Године су прошле од како смо се упознали, од оног летњег оснивачког састанка Алумни клуба. Без обзира на све препреке на које смо наишли, нисмо одустајали. Истрајали смо са вером у идеју, у позив. А та истинска вера и посвећеност су оно што смо ценили једни код других и што ћемо увек ценити…”

(…)

Текст “Ковачи и витезови предузетништва” Дејана Марковића у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]