Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Континуиран рад Владе на унапређењу положаја Рома

Објављено 21.07.2016.

sastanak_romiДиректор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић је 19. јула изјавила да се успостављањем механизма координационих састанака пружа значајна подршка процесу унапређења положаја Рома у Србији.

Пауновић је, на трећем по реду координационом састанку о пројектима који су намењени инклузији Рома, објаснила да овај механизам обухвата редовне размене информација о реализованим и планираним активностима.

На тај начин, како је навела, сви релевантни корисници пројеката, донатори и тимови за њихово спровођење доприносе ефикасној употреби средстава.

Механизам координационих састанака партнерски су успоставили Канцеларија за европске интеграције, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Канцеларија за људска и мањинска права, подсетила је она.

Према њеним речима, овакви механизми су важни за смањење ризика од расипања ефеката појединачних иницијатива домаћих институција и ресурса међународних донатора на унапређењу положаја Рома.

Такође, како је оценила, они су кључ за превазилажење проблема и застоја у имплементацији појединих пројеката намењених побољшању положаја Рома, који би могли евентуално да угрозе даље коришћење донаторске помоћи нашој земљи.

Пауновић је напоменула да је Влада, усвајањем Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња до 2025. године, показала опредељеност за континуитет напора у области заштите и унапређења положаја Рома.

Она је указала на то да исходи оваквих састанака могу допринети томе да се на јасан и мерљив начин прате постигнућа у имплементацији овог стратешког документа.

Влада Србије са Европском комисијом, од јуна 2013. године, редовно организује семинаре посвећене социјалном укључивању Рома и прати напредак у њиховој инклузији, напоменула је Пауновић.

Такође, како је додала, наша земља редовно извештава Европску комисију о спровођењу закључака који су договорени на семинарима.

Колики значај Европска комисија придаје овим семинарима говори и чињеница да су ови закључци део Акционог плана за преговарачко Поглавље 23, нагласила је она, додавши да су оперативним закључцима усаглашене обавезе до 2017. године.

Канцеларија за људска и мањинска права и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва пружају подршку у праћењу реализације оперативних закључака, као и припреми годишњих извештаја о реализацији Стратегије и њеног акционог плана.

Спровођењем ових закључака директно се утиче на унапређење квалитета живота грађана ромске националности у области здравља, образовања, становања, запошљавања и социјалне заштите.

Овакав посао захтева пуну посвећеност и координацију свих релевантних органа и институција од националног до локалног нивоа, уз сарадњу са међународном заједницом, цивилним сектором и медијима.

У оквиру IPA 2012 пројекта „Европска подршка за инклузију Рома“, у сарадњи са Републичким заводом за статистику, успостављена је база података за праћење процеса инклузије Рома.

Информације из базе ће утицати на креирање политика националних и локалних институција, као и на доношење стратешких одлука донатора. Уношењем података у базу, све локалне самоуправе ће обезбедити бољу видљивост резултата, планова и потреба ромске заједнице на локалу.

На састанку су чланови пројектних тимова дали преглед резултата остварених на пројектима који су посвећени инклузији Рома, а било је речи и о успостављеним механизмима и процедурама уз помоћ пројеката.

Скупу су присуствовали чланови пројектних тимова највећих пројеката усмерених на унапређење положаја и статуса Рома и њихови корисници, представници релевантних министарстава, служби и агенција.

Учесници састанка били су и представници Града Београда, Делегације ЕУ у Србији, Мисије ОЕБС-а у Србији, Канцеларије УН за пројектне услуге, Шведске агенције за међународни развој и сарадњу, UNICEF-а, EPTISE и други.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]