Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Конференција европских рок кампова за девојчице први пут у Београду

Објављено 17.09.2018.

Konferencija evropskih rok kampova za devojčice prvi put u BeograduКако изгледа један рок камп за девојчице на Исланду, како у Пољској, а како у Србији? Шта можемо научити једни од других у раду са децом и младима у области музике и како музичку сцену учинити отворенијом за све биће теме разговора на конференцији европских рок кампова за девојчице коју FEMIX организује од 19. до 23. септембра 2018. у УК Пароброд у Београду. Конференција је део Music Empowerment Mobility Exchange (MEME) партнерског пројекта који оснажује младе да се укључе у стварање музике и допринесу музичкој сцени.

У Београду ће се окупити 60 учесница и учесника из Велике Британије, Исланда, Ирске, Финске, Норвешке, Аустрије, Пољске, Немачке, Шведске и Србије који организују рок кампове за младе, девојчице и девојке, као и гости и гошће из региона и Холандије који у својим земљама желе да по први пут покрену овакве кампове.

Као искорак из теорије и приче, програм ће “разбити” друга генерација Рок кампа за девојчице у Србији концертом у петак 21. септембра у 20х који ће бити отворен за све.

Рок камп за девојчице у Србији тежи да домаћу рок и алтернативну сцену учини богатијом музичаркама, које сада нису довољно видљиве и присутне су у мањем броју, нарочито када се ради о традиционално “мушким” инструментима и жанровима, а то ради тако што мотивише девојчице да активно прате своја музичка интересовања. Током седам дана девојчице узраста од 10 до 14 година уче да свирају основе гитаре, бас гитаре, бубњева и клавијатура уз подршку менторки, и последњег дана кампа наступају на отвореном концерту. Рок камп за девојчице у Србији је 2017. покренула група младих активисткиња и музичарки окупљених око програма FEMIX, и до сада је одржан два пута.

Рок камп за младе одржан у Берлину у јулу био је корак који је претходио европској конференцији као великој завршници пројекта. Млади из 10 земаља имали су прилике да уче свирање инструмената, стварање музике и усавршавају се, и науче како изгледа организација и промоција једног рок кампа. Организатори европских рок кампова за младе, девојке и девојчице размењивали су искуства кроз практичан заједнички рад.

MEME даје подршку преко 110 људи који су активни на музичким сценама и у едукативним и развојним програмима у области музике из десет различитих земаља, који су се окупили да размењују искуства и знања у вези са организовањем заједнице и медијским ствараштвом. Пројекат спроводи европска мрежа Рок кампова за девојчице. MEME 2018 подржава Ерасмус плус, а лидер пројекта је Рок камп за девојке са Исланда “Stelpur Rokka”. Пројекат спроводе као домаћини организација Ruby Tuesday из Берлина и Организација за промоцију активизма ОПА из Србије – носилац програма за афирмацију стваралаштва FEMIX и Рок кампа за девојчице у Србији.

Извор: femix.info

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]