Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Конференција „Кључне димензије развоја у предшколском васпитању и образовању – Основе програма предшколског васпитања и образовања“

Објављено 29.05.2017.

konferencija_predskolskoПредшколско васпитање и образовање мора да буде квалитетно и приступачно деци из свих друштвено-економских миљеа и у свим географским подручјима у земљи, без обзира на њихов степен развоја, закључено је 22. маја на међународној конференцији „Кључне димензије развоја у предшколском васпитању и образовању – Основе програма предшколског васпитања и образовања“.

Многобројна истраживања указују на то да улагање у предшколско васпитање и образовање има вишеструке користи како за развој детета, тако и за целокупно друштво.

“На пољу унапређивања предшколског васпитања и образовања у Републици Србији има још много тога да се уради, али чини се да је, као никада до сада, предшколско васпитање у фокусу министарства и Владе Реублике Србије”, рекао је министар просвете, науке и технолошког равоја Младен Шарчевић. Он је нагласио је да су у току интензивне активности на изради новог Нацрта Основа програма за предшколско васпитање и образовања и да се очекује да ће активности бите завршене до априла 2018.

„Образовање у раном детињству свима доноси добитак”, рекао је директор UNICEF-а у Србији Michel Saint-Lot обраћајући се скупу. „Србија има дугу традицију предшколског образовања, али је проценат учешћа деце у предшколском образовању и даље много мањи од оног у Европи. Посебно су искључена сиромашна и деца из руралних подручја, као и ромска деца. А њима је предшколско образовање најпотребније”, рекао је Saint-Lot.

Да би се повећао обухват деце узраста од 3 до 5.5. година предшколским образовањем и побољшао квалитет програма, неопходне су системске интервенције на националном и локалном нивоу, модернизација курикулума, унапређење компетенција запослених и већа подршка унапређењу квалитета.

Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC) више од деценије подржава реформу образовања у Србији. До сада је Швајцарска уложила око 12 милиона евра за подршку инклузивном образовању.

“Швајцарска сматра да је од примарне важности подршка друштву које интегрише све своје чланове од најранијег узраста. А да би се то заиста и десило, неопходан је систем висококвалитетног предшколског образовања и инклузивност”, истакла је директорка SDC у Србији Ursula Läubli.

Програме UNICEF-а за инклузивно и квалитетно предшколско образовање финансијски су подржали и компанија ИКЕА, редовни месечни UNICEF донатори, и Новак Ђококовић, амбасадор UNICEF-а који промовише рани развој детета.

Конференцију су организовали канцеларија UNICEF-а у Србији, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања и ЦИП – Центар за интерактивну педагогију.

Више фотографија са конференције можете погледати овде.

Извор: www.unicef.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]