Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Конференција „Педагошка асистенција у образовном систему у Србији на прекретници развоја – примери добре праксе, изазови и визија за будућност“

Објављено 22.11.2016.

apasКонференција „Педагошка асистенција у образовном систему у Републици Србији  на прекретници развоја –примери добре праксе, изазови и визија за будућност“, која је одржана 15. новембра 2016. године у Палати Србије, представљала је завршни догађај пројекта „Јачање улоге и унапређење квалитета рада педагошких асистената” који је Асоцијација педагошких асистената Србије (АПАС) реализовала у сарадњи са UNICEF-ом Србија у току 2015. и 2016. године. Основни циљ пројекта било је унапређивање услуге педагошке асистенције у образовном систему Републике  Србије и изградња квалитетних партнерских односа  АПАС-а  са релевантним институцијама на националном  нивоу, као и развој структуре и рада Асоцијације педагошких асистената Србије као струковног удружења.

Конференција је имала за циљ окупљање  свих релевантних актера са националног и локалног нивоа, представнике пре  свега образовних институција, педагошке асистенте и асистенткиње ради размене искустава у вези тренутног стања педагошке асистенције у образовном систему у Републици Србији, разматрању  контекстуалног оквира на основу пракси у окружењу и на медјународном нивоу као и пружање конкретних смерница за израду Правилника о педагошкој асистенцији као једног од веома битних докумената за регулисаје сервиса педагошке асистенције у образовном систему Републике Србије. Асоцијација педагошких асистената Србије као струковно удружење  је на том пољу препозната  као релевантан партнер Министраству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије  јер омогућава свим педагошким асистентима да искажу своје потребе, учествује у креирању  механизама  за праћење њиховог рада и резултата, омогућава стручно усавршавање, остварује сарадњу са другим струковним удружењима и даје могућност равноправног учешћа у доношењу одлука важних за професију педагошког асистента али и за образовање уопштено.

Конференцију је испред Министраства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије отворила државна секретарка госпођа  Анамарија Вичек говоривши о стратешком опредељењу државе да подржи оне мере, међу којима је и укључивање педагошких асистената у образовни систем, које доприносе  квалитетнијем  споровођењу процеса социјалне инклузије Рома и Ромкиња.

Представник Националног савета ромске националне мањине господин Живојин Митровић истакао је да ће Национални савет искорстити своју законску обавезу и да ће бити укључен у процес регулисања радно правног статуса педагошког асистента  у систему образовања и да ће помоћи у проширивању и изградњи још веће препознатљивости значаја улоге педагошког асистената у самом образовању ромске популације и стварању услова за веће укључивање Рома као равноправних чланова друштвеног живота.

Испред Канцеларије  UNICEF-а Србије учесницима се обратила госпођа Тања Ранковић која је указала на и даље присутан јаз измедју ромске популације и опште популације на нивоу припремно предшколског програма и основно школског образовања као универзалног и обавезног. Да су педагошки асистенти веома важна спона измедју ромске заједнице и образовних институција препозната од стране система и да су ефекти мере педагошке асистенције  одлични говоре резултати истраживања, али да подршка ромској деци не сме долазити само из образовних институција већ да она мора бити системска и да мора  подразумева укључивање свих актера једног ширег концепта социјалне инклузије.

Председник Асоцијације педагошких асистената Србије госодин Божидар Николић изразио је своје велико задовољство радом Асоцијације педагошких асистената Србије која је за непуне две године рада успела да изгради капацитете и постане препознат партнер свих релевантних институција, пре свега Министраства просвете ,науке и технолошког развоја у процесу спровођења инклузивног образовања.

Најважнији закључци конфереције су: да је сертификација педагошких аситената након  завршене обуке добар основ за наставак професионалног развоја педагошких асистената  у сарадњи са Министрарством просвете, науке и технолошког развоја, да постоје добре основе у смислу стратешких докумената који обавезују на уређивање правног статуса педагошких асистената израдом Правилника о педагошкој асистенцији којим ће се постићи нормирање рада у циљу унапређивања квалитета педагошке асистенције као сервиса образовне  инклузије и да је у  изради Правилника неопходно узети у обзир флексибилност рада у контексту специфичних потреба ученика.

Како би се унапредио рад саме Асоцијације педагошких асистената Србије као струковног удружења препоруке се односе на повећавање видљивости интензивнијим коришћењем различитих видова комуникацијиских средстава (друштвених мрежа, средстава јавног информисања), проширивање сарадње са другим релевантним актерима (Удружењем судских тумача Републике Србије) и  промоцију примера добре праксе као афирмације позива педагошког асистента у оквиру образовног система.

Извор: apas.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]