Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Конференција „Спречавање осипања ученика из образовног система Републике Србије“

Објављено 28.11.2016.

konferencija_prevencija_osipanja_ucenikaДводневна конференција на којој се разговара о спречавању осипања ученика из образовног система Републике Србије, а која је део истоименог пројекта, започела је 28. новембра у Београду.

Циљ пројекта, који је реализовао Центар за образовне политике у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и UNICEF-ом, уз финансијку подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC) и компаније UNIQLO, је да се допринесе смањењу осипања и раног напуштања школе деце и младих кроз ефикасну превенцију и интервенцију на нивоу школе, као и развоју националних смерница за системско решавање овог проблема.

Подаци добијени током спровођења пројекта су показали да су у свих 10 школа које су учествовале у пилотирању овог оквира постигнути значајни резултати, и да је стопа осипања смањена за 66,1%. Од свих мера које су школе спроводиле, као најефективније су се показале индивидуализоване мере подршке за ученике/це у ризику од осипања. Школа може превентивно да утиче и на дејство оних фактора за које се обично мисли да не може – веома изражено сиромаштво, озбиљни проблеми у породици и озбиљни проблеми у понашању.

Конференцију су отворили Анамарија Вичек, државни секретар у министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, директор UNICEF-а у Србији Michel Saint-Lot, и директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији Ursula Läubli.

„Стратегија развоја образовања у Србији до 2020. године предвиђа спречавање осипања ученика из образовног система Републике Србије, и то као један од основних циљева који гласи: развој доступности и праведности система образовања, као и смањење осипања деце из образовног система. Резултати значајног пројекта ’Спречавање осипања ученика из образовног система Републике Србије’ представљаће и убудуће смернице за нове системске активности, биће системски уграђене у нову законску регулативу, којима ћемо достићи, а можда и престићи стратешки циљ, а то је да се сваком детету обезбеди квалитетно образовање. Посебан акценат ће се и даље стављати на децу која су у ризику од осипања – за њих се мора обезбедити континуирана подршка од предшколског нивоа до запошљавања“, рекла је у уводном обраћању Анамарија Вичек, државни секретар у министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Кроз пројекат су унапређени капацитети 10 редовних основних и средњих школа за успешну примену система ране идентификације ученика под ризиком од осипања, као и планирање и реализацију мера интервенције. Уведене су и нове мере и активности које укључују вршњачку подршку, повећано учешће родитеља у школском животу, унапређење начина спровођења допунске наставе, као и јачање сарадње између школа и локалне заједнице.

Michel Saint-Lot, директор UNICEF-а у Србији, осврнуо се на значај сарадње између школа, родитеља и локалних заједница.

„Средњошколско образовање је предуслов за инклузиван и одржив раст друштава и држава. Међутим, не постоји једноставно решење за рано напуштање школовања. Захваљујући овом пројекту знамо да је за спречавање осипања ученика из школе кључна сарадња унутар школе, као и јака партнерства школе са родитељима, вршњацима, и локалним заједницама. Сви заједно морамо да радимо на томе да осигурамо да деца у ризику од напуштања школовања добију адекватну подршку од стручњака – унутар, али и изван образовног система. Желим посебно да захвалим Швајцарској агенцији за развој и сарадњу и компанији UNIQLO јер су обезбедили финансијску подршку за овај пројекат“, рекао је Saint-Lot.

Компанија UNIQLO и Швајцарска агенција за развој и сарадњу дале су финансијску подршку да се започне пилотирање пројекта у 7 локалних самоуправа у Сурдулици, Владичином Хану, Врбасу, Белој Паланци, Краљеву, Крагујевцу, и у Панчеву. Десет школе је изабрано на јавном конкурсу на основу критеријума, који су укључили и социо-економску развијеност локалне самоуправе, као средине у којима постоји највећи број ученика под ризиком од осипања.

„Швајцарска агенција за развој и сарадњу више од 10 година подржава социјалну инклузију у образовању кроз Заједнички програм за инклузију ромске и маргинализоване деце у образовање. Инвестирали смо више од 12 милиона евра. Видели смо кроз ове пилот програме, који су тестирани захваљујући подршци Швајцарске, да се квалитет школа побољшао. А то мотивише децу да остану у школи и да побољшају своје вештине, што онда позитивно утиче на њихову будућност. Ови пилот програми сада могу да почну да се примењују. Инклузивно образовање подстиче инклузивно друштво и инклузивни раст за Србију“, истакла је Ursula Läubli, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији.

Дводневна конференција, посвећена спречавању осипања ученика из школе, омогућиће размену националноих и међународних искустава и научених лекција.

Извор: www.unicef.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]