Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Корупција горући проблем у раду локалних институција

Објављено 05.04.2016.

Грађани Србије корупцију виде као један од највећих проблема у раду локалних институција, а испод просека оценили су примену закона и ефикасност локалних администрација, резултат је 1. априла представљеног истраживања које је спроведено у оквиру пројекта новинске агенције Бета “Локални посматрачи”. Истраживање је показало да међу грађанима влада веће незадовољство радом агенција и служби на локалном него на националном нивоу. Испитаници су, такође, оценили да те службе највише дискриминишу Роме и припаднике ЛГБТ популације.

Готово две трећине грађана рекло је да сматрају да постоји корупција у државним установама и то највише у судству, потом у полицији и затим у тужилаштву. Такође, перцепција је да је корупција већа међу представницима јавних предузећа него међу представницима локалне власти.

Негодовање због корупције најизраженије је међу Београђанима, показало је истраживање.

Испитаници су, у високом проценту, од 58 до 72%, оценили да не постоји дискриминација осетљивих група у раду институција, али је четвртина рекла да мисли да су од институција највише дискриминисани Роми и ЛГБТ популација.

Већина грађана је при ставу да локална самоуправа не подстиче развој привреде у граду. Половина сматра да ЕУ није учинила ништа за њихов град, а грађани су најмање задовољни процесом приватизације.

“Грађани виде и примећују само конкретне ствари и потребне су им боље и прецизније информације о раду локалних институција”, рекла је извршна директорка Нинамедиа истраживања (Research) Јелена Јојкић представљајући резултате истраживања.

Шеф информативне службе Сталне конференције градова и општина Владимир Јовановић сложио се да су грађанима потребне прецизније информације о раду локалних институција и истакао да општине својим активностима треба да се прибилиже грађанима.

“Ипак, помаци се виде, и локална администрација много брже и квалитетније ради него пре, на пример 10 година”, казао је Јовановић.

Главни и одговорни уредник агенције Бета Иван Цвејић истакао је важност информисања на локалном нивоу како би грађани знали која су њихова права и могућности, а најавио је да ће се дописничка мрежа агенције Бета у томе додатно ангажовати.

Према Цвејићевим речима, фокус извештавања агенције Бета у 19 локалних самоуправа биће систематично и дубље истраживање у текстовима, као и у видео прилозима.

Како је истакнуто на скупу у београдском Медија центру, посебну пажњу треба посветити примени стандарда и прописа приликом приближавања Србије ЕУ, јер ће више од 70% тих прописа своју примену наћи управо на локалном нивоу.

Истраживање је спровела агенција Нинамедиа на 1.088 испитаника од 15. фебруара до 23. фебруара 2016. године. Грађани су најразличитијим областима рада локалних институција давали оцене од један до пет, а оцена три је узета као просечна.

Агенција Бета почетком наредне године представиће и ново истраживање у пројекту “Local Watchdogs – Локални посматрачи”, који финансира Европска унија из свог Медијског програма. Ново истраживање послужиће да се види да ли је било помака у раду локалних институција.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]