Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Лансирана Добра торба

Објављено 06.03.2013.

Dobra torbaДобра торба је боља… јер је уникат – и као торба и као пример социјалног предузетништва у Србији На свечаности у просторијама Смарт колектива, 1. марта 2013. године јавности је представљена – Добра торба. У питању је први производ и бренд социјалног предузећа у зачетку, које окупља незапослене жене из целе Србије и,  с друге стране,  стручњаке из области бизниса и маркетинга, који ће  Добру торбу пласирати на тржишту. Добра торба је јединствена, лепа, трајна и згодна у свакој прилици, а одликује је оригиналан домаћи дизајн, домаћа производња и универзалне вредности.

Добру торбу шију незапослене жене, окупљене у више женских удружења широм земље и цео приход од продаје одлази њима. У производњу Добре торбе може да се укључи свака жена, преко локалних женских удружења, која уме да шије и има сасвим обичну машину за шивење. Радећи код куће, сама може да одреди када ће и колико времена посветити шивењу. Углавном су то жене без сталног запослења и редовних прихода, које живе у срединама где им се не отвара лако перспектива за економску сигурност и живот достојнији човека. Зато је свака продата Добра торба за произвођачицу велика, конкретна подршка и доказ да, када добије прилику, може да уради много за себе и своју породицу. Економска зависност и неравноправност извор су многих других негативних појава у друштву, које угрожавају живот и достојанство жена. Добра торба је корак ка другачијем, бољем положају жена. У производњу Добре торбе до сада су се укључили Удружење Равно из Ћуприје, Женска мултиетничка група Селеуш, Актив жена Бачки Јарак из Темерина, Клуб жена Хера из Бачке Тополе и Удружење за неговање традиције Извор из Књажевца.

„Осим због економског оснаживања жена у незавидној социјалној ситуацији, Добра торба је важна и као видљив доказ потенцијала оних који су у друштву све невидљивији, односно невидљивије“, – рекла је Ивана Станчић, координаторка пројекта.

Естетски и функционално, Добра торба се издваја од производа сличне намене. Јединственом је чине ручна израда и могућност коришћења по принципу “2 у 1″ – у две димензије и два облика. Добру торбу су креирали млади дизајнери окупљени око дизајн инкубатора Нова искра, независне платформе за професионални развој и афирмацију младих креативаца у домену индустријског и графичког дизајна, архитектуре, илустрације и графичких комуникација. Добра торба ће се продавати правним лицима, пре свега компанијама, институцијама и организацијама које препознају њене вредности и послују друштвено одговорно. Идеална је као брендирана промо торба, економичан и иновативан компанијски промо поклон.

Добра торба је резултат пројекта Смарт колектива посвећеног економском оснаживању жена, као једном од кључних предуслова развоја целокупног друштва и успостављања виших стандарда људских права. Безброј примера у свету доказује – што је више економске независности жена, то је у друштву мање сиромаштва, родне неравноправности, насиља и заосталости. Смарт колектив је организација која је у Србији пионир промовисања и развоја друштвено-одговорног пословања, социјалних иновација, предузетништва младих и социјалног маркетинга.

Пројекат Добра торба реализован је уз финансијску помоћ Америчке агенције за међународни развој USAID, Института за одрживе заједнице (ISC) и Ерсте банке.

Више информација на www.dobratorba.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]