Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Летонија преузела председавање ЕУ

Објављено 06.01.2015.

lv_eu_2015 - logoЛетонија је 1. јануара преузела председавање ЕУ и у наредних шест месеци приоритети ће јој бити конкурентност и привредни раст, коришћење дигиталних потенцијала за развој ЕУ и јачање улоге Уније као глобалног играча. С обзиром на тренутну геополитичку ситуацију, једно од главних питања спољне политике ЕУ током летонског председавања биће односи са Русијом. За време председавања ЕУ у Летонији ће бити организовано око 200 састанака и скупова а корист од председавања за економију те балтичке земље процењује се на 64,5 милиона евра.

На место председавајућег Летонија долази у тренутку када се Европа суочава са озбиљним безбедносним изазовима.

Односи ЕУ са Русијом биће “кључни елемент” спољне политике током председавања Летоније ЕУ али то питање, како су истакли летонски званичници, неће умањити ангажовање Уније у хуманитарном кризама у суседству ЕУ.

У склопу три приоритета председавања – конкурентна, дигитална и ангажована Европа, Летонија ће настојати да се учини значајан напредак са новим инвестиционим пакетом Европске комисије, као и стратегијом за енергетску унију, све са циљем да се унапреди европска конкурентност.

Код дигиталне агенде, летонско председавање ЕУ фокусираће се на увођење телекомуникационог пакета ЕУ, безбедност дигиталног окружења и јединствено дигитално тржиште.

Питање проширења ЕУ, као и миграција, безбедности, политике суседства у склопу су приоритета ангажована Европа.

Летонски министар спољних послова Едгарс Ринкевичс разговарао је крајем децембра са европским комесаром за суседство и политику проширења Јоханесом Ханом о суседској политици ЕУ и изазовима политике проширења ЕУ, као и даљим корацима које треба предузати на том плану за време летонског председавања.

Ринкевичс и Хан разговарали су о процесу проширења ЕУ, укључујући могућност за отварање првог поглавља у преговорима о чланству са Србијом.

Тема разговора био је и курс интеграције осталих земаља Западног Балкана, објављено је на сајту летонског министарства спољних послова.

С обзиром да је 2015. Европска година развоја, посебну пажњу летонско председавање посветиће оснаживању жена у склопу иницијативе ангажована Европа.

Током председавања Летоније у тој балтичкој земљи биће организовано око 200 састанака и скупова, укључујући политичке састанке на високом нивоу.

Један од главних догађаја биће самит Источног партнерства, уз пратеће скупове, у мају 2015. у Риги, а предвиђено је и десет неформалних састанака министара ЕУ и састанак Азија-Европа (ASEM) министара образовања.

Планирана је и организација Скупштине дигиталне агенде, Европске конференције о стандардизацији, Форума социјалних пертнера, Недеље здравља.

Припремајући се за председавање ЕУ, Летонија је у претходних годину и по дана обучила више од хиљаду државних службеника за послове повезане са председавањем.

Председавање ЕУ Летонија је преузела од Италије а предаће га на крају јуна Луксембургу.

Економске користи

Консултантска кућа КПМГ Балтикс СИА (Baltics) корист од председавања за летонску економију процењује на 64,5 милиона евра.

Председавање ће донети повећање пореског прихода и прихода грађана, побољшаће запосленост и позитивно деловати на туризам и унапређење професионалних капацитета запослених у државним институцијама.

Очекује се да током председавања Летонију посети око 25.000 страних политичара и званичника и 700 новинара.

Консултантска кућа је оценила и макроекономске користи и, према прорачунима, укупне макроекономске инвестиције премашиће 71 милион евра.

Међу дугорочне користи од председавања увршћени су обука и стицање практичних вештина свих који ће бити ангажовани око летонског председавања ЕУ.

Тако ће летонске компаније добити веће могућости за сарадњу у европским мрежама и учешће у истраживачким пројектима, чиме ће се унапредити њихови извозни капацитети и сарадња са компанијама из других земаља.

Укупна корист Летоније од председавања биће нешто већа него у случају Литваније која је за време председавања у другој половини 2013. године остварила 55,4 милиона евра.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]