Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Лиценцирање пружалаца услуга социјалне заштите у Србији

Објављено 12.12.2012.

old_ageМинистарство рада, запошљавања и социјалне политике РС, у оквиру пројекта „Успостављање и примена система лиценцирања пружалаца услуга социјалне заштите у Србији“, организовало је у Геронтолошком центру Београд на Бежанијској коси конференцију за пружаоце услуга социјалне заштите.

Пројекат лиценцирања, рађен уз подршку Владе Норвешке, обезбедиће увођење система лиценцирања организација и професионалаца који пружају услуге у социјалној заштити и унапредити систем квалитета услуга у социјалној заштити, као и континуирано праћење ефеката система социјалне заштите и услуга које се пружају у њему.

Лиценцирање установа социјалне заштите и запослених који раде у њима почеће наредне године, а обавиће се у установама социјалне заштите чији је оснивач Влада Србије, али и у установама чији су оснивачи локалне самоуправе, приватници и невладине организације. Планирано је да у року од годину дана све организације и професионалци прођу кроз систем лиценцирања.

Циљ пројекта Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику је унапређење и стандардизовање квалитета социјалне заштите у Србији који гарантују стручност, кредибилитет и поузданост свих организација и стручних радника.

ЛИЦЕНЦИРАЊЕ ОРГАНИЗАЦИЈА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Организацијама социјалне заштите лиценцу издаје Министарство рада, запошљавања и социјалне политике на 6 година. У постуку лиценцирања утврђује се да ли организације социјалне заштите испуњавају критеријуме и стандарде за пружање услуга у области социјалне заштите. Организација социјалне заштите може обновити лиценцу најраније у року од 90 а најкасније 60 дана пре истека важења лиценце. Лиценца може бити одузета или суспендована под условима прописаним Правилником о лиценцирању организација социјалне заштите.

ЛИЦЕНЦИРАЊЕ СТРУЧНИХ РАДНИКА У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Комора социјалне заштите је регулаторно тело за лиценцирање стручних радника у области социјалне заштите. Комора спроводи поступак лиценцирања тј. утврђује да ли стручни радник испуњава критеријуме и стандарде за пружање услуга социјалне заштите. Лиценце се издају на 6 година за обављање основних стручних послова социјалне заштите, одређеног посла у оквиру специјализованих стручних послова социјалне заштите, супервизијских послова, правних послова у центру за социјални рад.

Обнавља се на захтев стручног радника пошто протекне рок на који је издата, уколико стручни радник испуни прописане услове који су усмерени ка стручном усавршавању и развоју професионалних компетенција стручног радника. Стручни радник је дужан да у периоду од шест година важења лиценце оствари 120 бодова које стиче тако што креира, реализује у својству аутора или похађа акредитоване програме обуке; пише и објављује стручне радове; учествује на конференцијама, конгресима, научним и стручним скуповима релевантним за социјалну заштиту као и на друге начине прописане правилником о лиценцирању стручних радника

Стручном раднику лиценца може бити суспендовна или одузета под условима прописаним Правилником о лиценцирању стручних радника у социјалној заштити.

У систем социјалне заштите је укључено више од 500.000 грађана Србије. Услуге пружа преко 2180 стручних радника у више од 200 установа социјалне заштите на територији Републике Србије. Више од 30 различитих услуга (дневни боравак за старе, дневни боравци за децу и младе са тешкоћама у развоју, свратиште, становање уз подршку, персонална асистенција….) спроводе се на 413 места у 137 градова и општина у РС, за које су локалне самоуправе обезбедиле одрживост. Преко 400 НВО су такође укључене у систем пружања услуга социјалне заштите.

До сада су инспекцијске службе МинРЗС имале ингеренцију над издавањем дозвола за рад установама и организацијама које пружају услуге социјалне заштите, а сада се поступком лиценцирања успоставља надзор и провера квалитета пружене услуге. Побољшањем квалитета и ефикасности услуга социјалне заштите се остварује циљ цамог процеса лиценцирања, али се истовремено доприноси и остваривању циља социјалне заштите као такве, а то је: Лакше осамостаљивање или отклањање зависности појединца и породица од социјалних служби.

Детаљније о лиценцирању можете погледати овде.

Извор: МРСП

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]