Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Локалне самоуправе, ЕУ и OEBS за бољи живот Рома

Објављено 07.02.2014.

Romska zastavaПредставници 20 локалних самоуправа 4. фебруара су се формално обавезали да подрже спровођење Стратегије Владе Србије за побољшање положаја Рома у оквиру пројекта Техничке подршке за инклузију. Тај пројекат од 4,8 милиона евра финансира Европска унија (ЕУ), а спроводи Мисија OEBS у Србији. Према подацима Пописа из 2011. године у Србији живи 147.600 Рома, што је око 2% становништва. Познато је да су Роми искљчени из друштва, минимално заступљени у образовању и на тржишту рада и да велики број живи у неформалним насељима, па је питање да ли су ти подаци потпуни.

Пројекат обезбеђује подршку институцијама Републике Србије за побољшање положаја Рома у области основних права, грађанског учешћа, затим приступ тржишту рада, образовању, здравству, социјалној заштити, адекватном становању и креирању послова.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт је оценио да 4,8 милиона евра намењених за то показује који значај ЕУ посвећује унапређењу инклузије Рома у друштво Србије, а 20 општине које су се данас укључиле у пројекат, потврдиле су своју посвећеност томе.

“Сертификате које ћете данас добити, не би требало сматрати наградом, већ подстицајем да испуните оно за шта сте се пријавили јер напоран рад сада тек почиње”, указао је Девенпорт и истакао важност заједничке борбе против маргинализације Рома.

“ЕУ ће, наравно, и даље бити ваш главни партнер и донатор у вашим напорима и испунићемо обавезу да се боримо за фер и инклузивно друштво које је заиста предуслов и за привредни раст, и благостање у Србији и широм Европе”, закључио је Давенпорт.

Шеф Мисије OEBS у Србији, Петер Буркхард навео је да је 20 општина које су се данас укључиле у пројекат, пример другима у Србији и региону.

Пројекат ће се наредне две године бавити свим најважнијим аспектима Стратегије Владе Србије за инклузију Рома.

Директорка Канцеларије Владе Србије за људска и мањинска права, Сузана Пауновић рекла је да је Србија, од усвајања Стратегије за унапређење положаја Рома 2009. године, до данас направила значајне помаке у спровођењу те стратегије.

Од 2009. године је у матичне књиге рођених уписано 20.679 Рома, а план је да до краја 2015. буду уписани сви који су још “правно невидљиви”.

Сузана Пауновић је навела да у Србији постоји 750 ромских насеља и да 90 локалних самоуправа има акционе планове за инклузију Рома или те планове припрема.

Председник Националног савета Рома Витомир Михајловић истакао је да у Србији живи више од 600.000 Рома, да је ромска мањинска заједница најугроженија у Србији, уз хронично сиромаштво, велику незапосленост, предрасуде, стереотипе и дискриминацију, уз веома низак ниво образованости и “алармантан здравствени положај и здравствено стање”.

Председник Савета за побољшање положаја Рома Срђан Шајн указао је на значај заједничког деловање локалних и државних институција за интеграцију Рома.

Меморандуме о разумевању данас су потписали представници Беле Паланке, Бојника, Бујановца, Ваљева, Врања, Житорађе, београдских општина Палилула и Звездара, Књажевца, Ковина, Коцељева, Крагујевца, Крушевца, Лесковца, Новог Сада, Оџака, Панчева, Прокупља, Смедерева и Сомбора.

Најважнији партнери у пројекту су Канцеларија за људска и мањинска права, затим министарства здравља, рада, запошљавања и социјалне политике, просвете, науке и технолошког развоја, грађевинарства и урбанизма, као и невладина организација Praxis, Фонд за образовање Рома, Канцеларија за европске интеграције и Тим за социјалну инклузију и смањење сиромаштва.

Извор: Бета и С.В.

Преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]