Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Мали телекоми и потрошачи заједно против бивших монопола

Објављено 20.11.2015.

computer - ilustracijaМале телекомуникационе компаније, потрошачи и невладине организације удружили су се у савез НетКонкуренција који ће се залагати за више конкуренције на тржишту широкопојасних телекомуникационих мрежа у Европи. Њихов циљ је да европским законодавцима правовремено, док траје рад на новој регулативи за сектор телекомуникација, укажу на проблеме, поред осталог на потребу контроле великих провајдера, често бивших државних монопола. С обзиром на актуелност теме, оснивају се и друге групе које за циљ имају борбу за већу конкуренцију на европском тржишту широкопојасних услуга.

Савез Нетконкуренција основан је на конференцији Европског удружења за конкуренцију у телекомуникацијама (ECTA) у Бриселу. Међу чланицама су мале компаније, попут италијанске Фаствеб (Fastweb), и групе за заштиту потрошача, укључујући групу Европска дигитална права и Европску организацију потрошача (BEUC).

За неке чланице такав вид сарадње је новост. Наиме, група Европска дигитална права и невладине организације које се баве заштитом грађанских слобода и приватности раније нису улазиле у групе које заступају телекоме.

Чланице НетКонкуренције кажу да ће заједничким снагама вршити притисак на законодавце ЕУ у периоду до краја 2016, док траје разматрање закона за област телекомуникација.

Европска комисија је у септембру покренула јавне расправе о широкопојасној мрежи и регулативи за телеком сектор. Те расправе завршавају се 7. децембра.

Представници НетКонкуренције кажу да савез планира организацију састанака са законодавцима у Бриселу у наредних неколико месеци, када Комисија буде разматрала резултате јавних расправа.

Један од планираних сусрета биће посвећен вештачкој несташици капацитета и лимитирању података које провајдери намећу за широкопојасне услуге.

Мали, алтернативни телекоми сматрају да велики европски провајдери, често бивши државни монополи, треба да буду под контролом регулатора, при чему пажња треба да буде усмерена и на могућности за тржишну доминацију.

Мање компаније које конкуришу на тржишту широкопојасних услуга кажу да су више инвестирале у инфраструктуру у сеоским срединама док велики провајдери немају подстицај да граде нове мреже.

“Наши кљенти, потрошачи и компаније, траже већи избор и слободу приступа интернету”, рекла је директорка Фаствеба Лиза ди Феличиантонио (Lisa di Feliciantonio), пренео је EurActiv.com.

У савез су ушли и BREKO, немачко удружење провајдера широкопојансих услуга, AIIP, италијанско удружење интернет провајдера, и холандско удружење за заштиту потрошача Консументенбонд (Consumentenbond).

“Либерализација није само економско питање – заштитом либерализације штите се иновације, избор и слобода комуникације”, истакао је директор групе Европска дигитална права Џо Макнами (Joe McNamee).

ECTA није члан НетКонкуренције али се у том савезу надају да ће им се придружити касније.

Са приближавањем краја јавних расправа, НетКонкуренција није једини нови савез који се залаже за већу конкуренцију на европском тржишту широкопојасних услуга.

Наиме, током конференције ECTA 16. новембра група директора десет малих европских телеком провајдера удружила се и основала Савет директора ECTA. Тај савет ће се залагати за регулативу која ће малим компанијама дати већу снагу у односу на њихове велике конкуренте.

Та група саопштила је да “политички циљ унапређења улагања у мрежу треба да буде високо на агенди али са циљем да се свим играчима, великим и малим, омогуће ефикасне инвестиције”.

Европски комесар за дигиталну економију и друштво Гинтер Етингер (Günther Oettinger) рекао је учесницима конференције да Европска комисија мора више да уради како би се интензивирале инвестиције у мреже следеће генерације, посебно у сеоским срединама.

“Мораћемо да усвојимо неке допуне важећих прописа како би подстакли поједностављивање, конвергенцију и живу конкуренцију”, истакао је европски комесар.

Европска комисија жели да у склопу планова за јединствено европско дигитално тржиште заврши разматрање регулативе за сектор телекомуникација до краја 2016.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]