Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Малта ће искористити председавање ЕУ да уједини Европу

Објављено 18.11.2016.

maltapremjunker-ekНајављујући прво председавање Малте ЕУ од како је 2004. ушла у Унију, званичник те медитеранске земље оценио је да ЕУ мора да буде флексибилна како би се побринула за различите потребе чланица и обновила веру у европски пројекат. Очекује се да се за време председавања Малте ЕУ у првој половини 2017. Британија позове на члан 50 Уговора ЕУ због отпочињања преговора о изласку из ЕУ а у то време одржаће се и парламентарни избори у Холандији и председнички у Француској. Председник ЕК уверен је да ће председавање Малте ЕУ бити успешно јер та мала земља неће стављати домаће проблеме на врх агенде.

„Крајње је време да се преиспита концепција да једна величина и модел одговарају свима“, казао је представљајући 16. новембра у Бриселу приоритете предстојећег шетомесечног председавања председник парламентарног одбора Малте за фондове ЕУ и председавање ЕУ Јан Борг (Ian).

Реагујући на бојазни и неједнакост коју осећају Европљани око националних одговора на миграције, приоритети председавања Малте ЕУ биће безбедност и економија, рекао је званичник најмање чланице ЕУ.

Малта ће такође 3. фебруара бити домаћин самита на коме ће се наставити разговори започети у Братислави и отворити пут за изградњу нове визије Уније пред 60. годишњицу Римских уговора у марту.

„Биће то нови импулс и платформа за обнову поверења у пројекат ЕУ на одржив начин“, додао је Борг указујући на озбиљно крхку равнотежу између флексибилности и ригидности која поткопава процес интеграције.

Изградња мостова

Исто је после састанка са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером рекао и премијер Малте Џозеф Мускат (Joseph Muscat). Он је истакао да за његову владу председавање ЕУ не носи никакву илузију величанствености већ ће бити усмерено на ствари које треба да се ураде и на то да се осигура да Европа напредује.

„Ми смо природно градитељи мостова и желимо да радимо на компромисима који ће нам омогућити да идемо у будућност“, казао је Мускат истичући да теме ЕУ у првих шест месеци 2017. неће бити само Брегзит и миграције.

„Много је посла који треба да урадимо да унапредимо живот наших људи. Морамо да будемо разумљивији људима, без обзира где су, од Виљнуса до Валете“, додао је Мускат.

Борг је уверен да је дефицит кредибилитета ЕУ међу њеним грађанима често резултат дефицита спровођења одлука.

„Морамо да имамо храбрости за преиспитивање и реформе када је то потребно и уклонимо или унапредимо устаљене концепте и размишљање“, додао је Борг одбацујући истовремено могућност комплетног редизајна Европе.

Борг мисли да би измена споразума за чије су постизање биле потребне године представљала „расипање енергије“ која може боље да се употреби на фундаментална питања.

Економска криза, Брегзит, миграције, безбедност и тероризам „повредили“ су европски пројекат, рекао је Борг и додао да кризе „не треба да осујете (ЕУ) да настави са европском агендом и пројектом већ да отворе нове могућности за изградњу снажније, више конкурентне и социјалне Европе“.

Уз социјалну укљученост, миграције, безбедност, поморску политику и јединствено тржиште, та медитеранска земља са мање од пола милиона становника планира да се фокусира и на политику суседства.

Када је реч о Брегзиту, председник парламентарног одбора Малте послао је Лондону поруку да се четири слободе ЕУ не могу одвајати једна од друге.

„Морамо да имамо прагматичан приступ преговорима који ће водити поштеним, јасним, брзим решењима“, истакао је Борг.

Јункер је после састанка са премијером Малте рекао да је уверен да ће председавање те земље ЕУ бити успешно јер та мала земља неће стављати домаће проблеме на врх агенде. Он је рекао и да се не нада резултату, већ да га очекује.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]