Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Мађарска затвара границу, Србија припрема прихватне центре

Објављено 14.09.2015.

barbed-wire - ilustracijaМађарска ће 15. септембра, пошто на снагу ступе нови прописи, покушати да херметички затвори границу са Србијом како би сузбила прилив избеглица. Осим ограде дуж границе са Србијом, мигранте треба да одврати и чињеница да ће се илегални улазак, односно прескакање или уништавање ограде, убудуће у Мађарској кажњавати казном до три године затвора. Поједини медији и активисти указују и на поједина проблематична решења у новим прописима у вези са судским поступцима, попут ускраћивања права на превод. За сада није познато како ће се нове мере одразити на кретање и број избеглица у Србији, али се очекује да ће се дуже задржавати на њеној територији због чега је најављено отварање прихватних центара дуж границе.

Како је пренео мађарски портал Index.hu, према новим мађарским прописима, избеглице могу да покушају да уђу у Мађарску на званичним граничним прелазима. Међутим, пошто се приликом провере установи да немају шенгенску визу, они могу бити враћени у Србију.

Такође, у случају да на граничном прелазу затраже азил, они такође могу да буду враћени у Србију под изговором да је требало у њој, као сигурној земљи, да затраже азил.

Према изменама закона које су ступиле на снагу 1. августа, Мађарска може да одбије да размотри захтев за азил особама које су дошле из земаља које мађарске власти сматрају безбедним, укључујући Србију и Македонију. Амнести интернешенал је критиковао ту меру истакавши да ни Мађарска нити било која друга земља не могу да ускратити тражиоцима азила право да се њихов захтев појединачно разматра.

Мађарске власти су задовољне и тиме што је Европска комисија предложила да Србија са другим земљама Западног Балкана буде третирана као сигурна трећа земља. Будимпешта, такође, рачуна да ће Београд морати да се побирне за избеглице због процеса приступања Србије ЕУ.

Без права на преводиоца

Према изменама усвојеним 4. септембра, избеглице ће, ако илегално уђу у Мађарску, бити кривично гоњене и кажњене. Кривичним делом ће се сматрати прескакање и оштећивање, али и ремећена радова на огради која је постављена дуж границе са Србијом.

Имигранти који буду оптужени за илегалан прелазак, боравиће “у кућном притвору” у прихватим центрима јер немају место боравка у Мађарској. Оптужени ће бити извођени пред ад хок суд који ће се изјашњавати у року од осам дана, ако су приведени на самој граници, или у року од 15 дана ако су ухваћени унутар Мађарске.

Према новим прописима, који су у супротности са европским законима, избеглице против којих се подигне оптужница, неће имати обезбеђеног судског преводиоца на суђењу. Њихова документа се неће преводити и неће добити преведени примерак оптужнице и пресуде.

Према подацима до којих је дошао Indeks.hu, на границу ће бити донети контејнери који ће служити као суднице за поступке у вези са преласком границе.

У чланку о спорним решењима у новом пакету прописа, који је на енгелском пренела мрежа волонтера “Избегличка криза у Мађарској” на свом сајту, наводи се да малолетници неће имати посебан третман, а жалбе ће се готово одмах одбацивати.

Како преноси бриселски ЕурАктив, нови систем треба да обезбеди да избеглица добије кривични досије и да може да буду депортован из Мађарске са ознаком у Шенгенском информационом систему (SIS) да је починио кривично дело. Из тога аутоматски следи да неће моћи да уђе у Шенгенски простор у наредних 10 година.

Мађарска, као чланица Шенгена, може да ту информацију проследи кроз SIS, али би тако нешто у случају тражилаца азила представљало злоупотребу тог система.

Новим прописима које је мађарски парламент усвојио 4. септембра, проглашено је и “стање кризе” које претходи увођењу ванредног стања. Како наводи Index.hu, премијер Мађарске Виктор Орбан планира и да проглеси ванредно стање, ма како да то непримерено изгледало у једној чланици ЕУ у доба мира.

Мађарска планира и да размести војску у близини границе.

Орбан је развио процедуру која крши многе међународне пропосе, али он изгледа рачуна на то да ће ускоро и другим лидерима бити доста избеглица и да ће га следити.

Србија прави мање прихватне центре на северу земље

Србија, међутим, неће затварати своје границе због повећаног прилива избеглица, али да ће дуж целе границе с Мађарском направити мање прихватне центре привременог карактера, најавио је 14. септембра министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је за Радио-телевизију Србије (РТС) рекао да се због најава строжих мера Мађарске повећао број избеглица у транзиту за око 20% и да се очекује да 14. септембра кроз Србију прође њих 3.500.

Он је нагласио да ће се због нових мера Мађарске продужити време које избеглице проводе у Србију, због чега ће се на северу земље – у Сомбору, Шиду, Суботици и Кањижи, поставити прихватни центри где ће моћи да се одморе.

Вулин је оценио да је једино решење за решавање мигрантске кризе да ЕУ јасно изнесе свој план, јер појединачна решења “само отежавају ситуацију другим земљама”.

Извор: EurActiv.com, Refugee Crisis in Hungary, Бета, преузето са www.euractiv.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]