Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Међународни дан жена у знаку борбе за једнакост

Објављено 07.03.2017.

Међународни дан жена, 8. март, ове године неће толико бити у знаку поклона, цвећа и лепих гестова колико позива на акцију, пошто борба за родну равноправност није ништа мање актуелна него пре 40 година када је овај дан установљен. Права жена поново угрожавају претње попут тежњи да се забрани абортус или појаве сексистичког говора, док су плате које добијају жене у просеку мање за 23% од плата мушкараца. Према подацима УН, око 35% жена широм света биле су жртве физичког или сексуалног насиља.

Уједињене нације су установиле 8. март као Међународни дан жена 1977, а ове године тај дан ће бити прилика да се подсети на демонстрације за права жена у којима су протеклих месеци учествовали милиони људи.

„(Међународни дан жена) 8. март не служи само у знак сећања на поборнице женских права и прослављање успеха из прошлости, већ је прилика да више размислимо о садашњој ситуацији“, рекла је пољска политичарка и представница комитета Сачувајмо жене (Save Women) Барбара Новацка.

Новацка је рекла да и даље мора много тога да се учини када је у питању положај жена на тржишту рада, у друштву и у политици.

Поједине промене и догађаји забринули су феминисткиње због кључних питања као што су право на абортус, једнаке плате за жене и за мушкарце, као и родно засновано насиље.

У Пољској, одакле је Барбара Новацка, владајућа конзервативна партија Право и правда покушала је да ограничи право на абортус, иако је тај закон један од најрестриктивнијих у Европи. Прошле јесени више од 100.000 Пољакиња се побунило против тога и на крају је влада морало да одустане од своје намере.

Шпанска конзервативна влада је 2015. већ покушала да ограничи право на абортус.

Због „заокрета на десно“ дошло је до јачања покрета против абортуса у Европи. „Они се повезују, врло су присутни на друштвеним мрежама и имају политичку подршку“, каже Кристин Може из организације за права жена планинг фамилијал (Planning familial).

Француска је пре више од 40 година добила закон којим се дозвољава абортус да би француски парламент сада усвојио акон протви местима где се говори против абортуса и наводно шире дезинформације.

У јануару, дан после инаугурације новог председника САД Доналда Трампа који се 2005. хвалио да је сексуално додиривао жене без њиховог пристанка, два милиона људи широм света, а највише у САД, учествовало је у маршу за права жена.

Учесници протеста изразили су неслагање с Трамповом политиком и његовим понекад сексистичким и вулгарним коментарима о женама током кампање.

Трамп је два дана после маршева, окружен мушким саветницима, потписао декрет о забрани финансирања међународних хуманитарних организација које подржавају абортус.

„Проблем не представља абортус већ нежељене трудноће“, рекла је Можеова и додала да су превенција и сексуално образовање важни.

АФП наводи да се жене у свету и даље суочавају са борбом за једнака примања, пошто имају мању плату од мушкараца у просеку за 23%. Процењује се да ће овим темпом бити потребно 70 година да се премости тај јаз, навела је Међународна организација рада (ILO).

У Француској су жене позване да у среду престану да раде у 15.40 како би указале на проблем неједнаких плата.

Статистика је такође забрињавајућа када је у питању насиље над женама.

Према подацима УН, око 35% жена широм света биле су жртве физичког или сексуалног насиља. Око 200 милиона жена и девојака подвргнуто је сакаћењу гениталија, а 700 милиона удато је пре своје 18. године.

У октобру цела Латинска Америка, у коме је дошло до наглог скока броја убијених жена, дигла се на ноге против тога, превођена покретом Ниједна мање, насталом после убиства девојке која је била дрогирана и силована.

Франс прес наводи да за активисте као што је Новацка, порука женама које се боре за своја права гласи: „Осећамо бес, али знамо да нисмо беспомоћне“. „Права жена су угрожена као никада до сада, али се о њима говори“, рекла је она.

Новацка је рекла и да ће се више хиљада Пољакиња окупити у среду на скуповима против владе а у знак подршке женама угњетеним патријархатом и религијом.

Међународни дан жена, 8. март обележава се као део борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Генерална скупштина УН је 1977. године резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира.

Тај празник установљен је у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Иницијативу за тај празник дала је немачка феминисткиња и чланица социјалистичке странке Клара Цеткин, а Дан жена је први пут обележен 1911. у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској.

Прва прослава Дана жена у Србији одржана је 1914. године.

Извор: АФП, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]