Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Миксалиште добитник „European Citizenship Award 2016“

Објављено 13.07.2016.

LOGO-AID-MIXALISTE-finalОрганизација Миксер и Фондација “Ана и Владе Дивац”, као покретачи Refugee Aid Миксалишта, добитници су награде “European Citizenship Award 2016” која се додељује истакнутим организацијама и иницијативама које су у претходној години оствариле позитиван утицај на заједницу, применивши у пракси вредности европске демократије. У истом дану када из Лондона пристиже вест о овој престижној награди, Refugee Aid Миксалиште саопштило је и да, након паузе у трајању од недељу дана, поново почиње са радом на адреси Гаврила Принципа 15.

Након хитних и ефикасних координационих састанака одржаних са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, градом Београдом, UNHCR-ом и невладиним организацијама, партнерима Refugee Aid Миксалишта, пронађено је решење  које се тиче комуналних, безбедоносних и финансијских претпоставки за наставак рада центра за помоћ избеглицама са Блиског истока Миксалише 2.0.

У наредном периоду Refugee Aid Миксалиште ће прихватати жене и породице са децом, као и малолетнике без пратње, док ће мушкарци који путују сами бити усмеравани на алтернативну локацију. Оваквим решењем ће  се смањити огроман притисак на Миксалиште, али и отворити процес заједничког деловања свих актера на хуманитарној сцени на потезу Крњача-Савамала, како би се креирало решење за одрживи модел пружања помоћи избеглицама свих циљних група. Хуманитарно питање је одличан пример ефикасне сарадње владиног и невладиног сектора који осим помоћи избеглицама, шаље и позитивну слику Србије у свет.

У том светлу, признање  које је стигло из Лондона, из Европског грађанског форума, који је награду за кампању године, покретање Refugee Aid Миксалишта, доделио Миксеру и Фондацији “Ана и Владе Дивац”, мотивише и обавезује на даљи рад на пружању помоћи избеглицама и афирмацији основних, цивилизацијских вредности. Ова награда је показатељ да је Миксалште на европском нивоу препознато као изузетно важан центар за пружање помоћи избеглицама на Балкану и као иницијативу која промовише хумане вредности, солидарност и емпатију и тиме позитивно утиче на заједницу и европско друштво уопште.

Миксалиште је хуманитарни центар настао као градјански одговор на избегличку кризу у чији рад је укључен велики број хуманитарних организација као што су UNHCR, Фондација “Ана и Владе Дивац”, Praxis, Save the children, Médecins du Monde, CARE international, NRC, Новосадски хуманитарни центар, Оxфам, Terre Des Homes, Lifegate, Каритас, Човекољубље и многи други. За годину дана постојања преко 130 000 избеглица је добило директну помоћ у храни, одећи, обући, медицинским прегледима, едукацији. Као дистрибутивни центар, тим Миксалишта је  свакодневно слао хуманитарну помоћ на границе и на тај начин помагао најугроженијим избеглицама, посебно у зимском периоду. У раду Миксалишта је помагало преко 1200 волонтера из преко 68 земаља света. Миксалиште је овогодишњи добитник годишње награде „Допринос године Европи“  коју додељује Европски покрет у Србији као и Међународни европски покрет.

Извор: house.mikser.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]