Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Милијарду евра за Западни Балкан и Турску из IPA II

Објављено 14.12.2015.

EU - zastava - EKЕвропска комисија усвојила је 11. децембра пакет програма претприступне помоћи за 2015. за подршку реформама и регионалној сарадњи на Западном Балкану и у Турској од око милијарду евра, укључујући готово 200 милиона евра за Србију. Средства за Србију намењена су унапређењу демократије и управе, владавине права и основних права и сектору транспорта. За повезивање Западног Балкана предвиђено је 155 милиона евра за четири енергетска и исто толико транспортних пројеката.

Због сложених процедура планирања и потврђивања, уобичајено је да се износи за одређену годину најчешће троше од следеће, у овом случају 2016. године.

Реч је о средствима из Инструмента претприступне помоћи (IPA II) којима ће се у земљама Западног Балкана и Турској подстицати даље демократске и економске реформе, модернизација правосуђа и јавне управе, као и регионална сарадња.

За Србију је предвиђено 196,6 милиона евра за области демократије и управе, владавине права и основних права и транспортну политику, саопштила је Комисија.

Највећа сума ће ићи Турској – 255,1 милион евра, за Албанију је превиђено 89,9 милиона, Босну и Херцеговину 37,2 милиона, Македонију 24,1 милион, Косово 78 милиона а за Црну Гору 25,1 милион и 15,23 милиона из вишегодишњег акционог програма 2015-17.

“Тај пакет показује наше снажно опредељење за ЕУ перспективу за Западни Балкан и Турску. То је дугорочно улагање у стабилност ЕУ, безбедност и просперитет и подржаће политичке и економске реформе земаља на путу ка ЕУ”, оценио је европски комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

За програме у којима учествује више земаља у региону за 2015. је одобрено 122,55 милиона евра.

Пакет укључује и 155,25 милиона за програме повезивања за 2015-16. Тим новцем ће се подржати финансирање великих регионалних инфраструктурних пројеката у енергетици и транспорту на Западном Балкану – четири интерконектора, два путна и два железничка пројекта.

Предвиђени су интерконектори за повезивање електромрежа Албаније и Македоније I и II и за успостављање трансбалканског коридора I и II, секције у Црној Гори и Србији.

Такође су предвиђена два пројекта друмског повезивања БиХ и Хрватске у оквиру медитеранског коридора и два железничка пројекта – повезивање Македоније, Косова и Србије, и Црне Горе и Србије.

Реализација тих пројеката ће приближити економије и друштва у региону а очекује се да допринос ЕУ “повуче” зајмове партнерских финансијских институција у вредности 540 милиона евра.

Комисија је оценила да је унапређење повезивања на Западном Балкану, као и између тог региона и ЕУ, кључно за економски развој у региону.

У саопштењу Комисије истиче се да је повезивање постављено високо на листи приоритета ЕУ у региону из пуну подршку западнобалканских влада.

Посебна пажња посвећена је припреми и финансирању конкретних регионалних инфраструктурних инвестиционих пројеката, али и примени техничких стандарда и тзв. меким мерама, попут поједностављења прекограничних процедура.

Такође је за мере подршке у региону, укључујући ревизију, евалуацију и мониторинг, информације и комуникације, подршку OHR у БиХ и шему TAEIX, одобрено 71,55 милиона евра.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]