Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Мирко – оптимизам са улице

Објављено 06.05.2015.

Mirko (Foto: Sara Ristić)Пише: Ања Синадиновић (Блог о социјалном укључивању)

Од Мирка сам годинама куповала Лицеулице испред Филозофског факултета, док једног дана само није нестао с улице. Недавно сам се и сама прикључила као волонтерка тиму Лицеулице, па сам га следећи пут видела (две године касније) када се у нашој канцеларији појавио са стидљивим осмехом на лицу. У руци је држао одштампану песму Тошета Проеског на енглеском језику, коју нам је донео на поклон. Тај мали знак пажње у Мирковом случају није изузетак него нешто што њему долази сасвим природно.

Кад смо се нашли, прво питање које сам му поставила тицало се периода између нашег последњег сусрета на Платоу и овог скорашњег у канцеларији. Невољан да улази у детаље, као и увек када оно о чему се прича није пријатно, открива ми само да је пошто је престао да продаје наш часопис почео да продаје честитке – посао који је разочаран напустио. Након тога је неко време радио у земљама некадашње Југославије да би последње месеце пре повратка у Београд провео радећи на селу и помажући свом оцу и многочланој породици.

По повратку му није требало дуго да потврди своје место међу нашим најбољим продавцима. Већ првог дана на послу продао је четрдесет бројева, што је, иако изузетно много, тек мало више од његовог дневног минимума од тридесет продатих бројева, без кога не иде кући. Када га питам у чему је његова тајна, на лицу му се одмах шири осмех. Скромно одговара да само треба бити културан и љубазан према људима, уделити им комплимент ако се укаже прилика, као и да је важно да други осете твоју добру енергију. Или, његовим речима ако си ти сморен, не морају и они да знају да си сморен.

Иако их он не спомиње, ја знам још неколико његових особина заслужних за његов успех. То су невероватна марљивост, савесност и упорност. Оне су вероватно последица тога што је од своје дванаесте године Мирко био принуђен да проси на Калемегдану, правећи се да је глувонем. Тиме је омогућио некима од својих дванаесторо браће и сестара да се школују, а он је остао на шест разреда основне школе. Чак и када се присећа тог мрачног периода труди се да пажњу усмери на добра искуства.  „Лепо ми је што су људи који су ми давали паре на неки начин и разумели кроз шта сам прошао, и желели да ме насмеју.“ Са улице је дошао у Свратиште, где је упознао пријатеље с којима је и даље у контакту и до којих му је толико стало да њихове фотографије увек носи у новчанику.

На неколико њих налази се момак крупних очију и необичне фризуре, због које га не можете ни са ким помешати. То је Емир, с којим Мирко сада чини тандем од кога сваког дана на Платоу или Тргу републике можете купити наш магазин. Њих двојица су се упознали пре доста година, док је Мирко још просио на улици, и то на истој локацији на којој сада продају Лицеулице. Емир га је тада одбранио од момака који су покушавали да му отму паре, а Мирко каже да је већ тада схватио да Емир има „чисту душу“. То мишљење је било само учвршћено када је Емир заједно са својом породицом прихватио Мирка након што су га избацили из куће. Сада Мирко жели да он помогне њему да, како каже, „не скрене на погрешан пут“. То чини тако што га, док свакодневно продају Лицеулице на Платоу, обучава да постане још бољи продавац и бодри сваки пут када изгуби вољу и снагу.

Њих двојица не чине само пословни двојац, већ одскоро и живе заједно. Наћи стан никада није лако, али када живите на маргини то, као и многе друге ствари, постаје готово немогућа мисија. Током тог тешког периода Мирко је стекао два нова пријатеља, браћу Бојана и Горана, који држе хостел „Capital“. Они су им омогућили да у хостелу без надокнаде ноће и једу, а наши момци су им се одужили тако што су сваког дана помагали у сређивању хостела за другим гостима. За њих Мирко каже да му уливају наду да није нестало хуманости и сматра да би други људи требало да се угледају на њих.

Почињемо да причамо о ономе што им је омогућило да изнајме стан, продаји магазина Лицеулице. Мирко ми каже: „Највише волим то што испред факултета имам доста познаника и пријатеља који разумеју и оно што желим да им кажем а не могу да им кажем. Можда они то примете. Најлепше ми је кад људи желе да застану и попричају с тобом када чују да си дете које је живело и радило на улици. То ми је несто најлепше што ми се догађа сваки дан док продајем Лицеулице.“ Најнепријатнија искуства у продаји и оно што му најтеже пада јесте када је ситуација супротна, односно када види да га неко одбацује или осуђује само због тога што је живео и радио на улици. Но, Мирко се не задржава на негативним искуствима него наставља да ми прича о свему ономе што воли да ради.

(…)

Текст “Мирко – оптимизам са улице” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]