Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Млади без родитељског старања представили су се потенцијалним послодавцима из Ниша

Објављено 18.07.2017.

Budi svoj_NisМлади без родитељског старања су 11. јула имали прилику да се представе потенцијалним послодавцима на скупу „Представи сВе“ одржаном у Скупштини града Ниша. У оквиру истог догађаја, чланови локалног привредног сектора су, осим упознавања са кандидатима, могли да сазнају све о субвенцијама и значају запошљавања људи из ове категорије.

„Представи сВе“ део је пројекта „Буди свој“ који за циљ има да помогне младима без родитељског старања и деци палих бораца, а партнерски га спроводе Фондација „Укључи се“ и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз генерално донаторство Војвођанске банке и подршку Министарства омладине и спорта.

„Данас је организован први од пет регионалних догађаја ‘Представи сВе’, важног дела пројекта ‘Буди свој’. Окупили смо представнике привредног сектора, потенцијалне послодавце, и информисали их о положају младих из ове категорије, значају њиховог ступања у први радни однос, као и о веома стимулативним субвенцијама прописаним од стране државе“, рекла је Милена Јакшић, из Фондације „Укључи се“.

Она је додала да су у оквиру пројекта у Нишу већ одржане три целодневне радионице на којима су полазници научили како да напишу радну биографију и представе се потенцијалним послодавцима. Обуке ће у наредном периоду бити огранизоване и у Београду, Крагујевцу, Новом Саду и Суботици.

„Верујемо да ће све наведено мотивисати послодавце да, када планирају отварање нових радних места, пруже шансу овим младим људима и тиме им помогну да спремно закораче у свет одраслих“, истакла је Јакшићева.

Велики допринос дала је и Национална служба за запошљавање, која однедавно субвенцијама поспешује запошљавање младих без родитељског старања у приватном сектору.

„Национална служба за запошљавање – филијала Ниш, настоји да из године у годину програмима и мерама активне политике запошљавања обухвати што већи број лица. Младе до 30 година старости који су имали или имају статус деце без родитељског старања Национална служба за запошљавање је препознала као категорију којој је потребна додатна подршка и сврстала их у посебну категорију теже запошљивих лица. Потребно је радити  на јачању свести о друштвеној одговорности како би и остали стејкхолдери на тришту рада препознали значај пружања додатне подршке, не само младима, већ и осталим  теже запошљивим групама“, рекао је Бобан Матић, директор Националне службе за запошљавање – филијала Ниш.

„Војвођанска банка је препознала потешкоће и изазове са којима се сусрећу деца без родитељског старања и годинама уназад их имамо у фокусу, као једну од најрањивијих социјалних категорија у Србији. Веома смо поносни на чињеницу да смо, као генерални донатори пројекта ‘Буди свој’, помогли овим младим људима да на најбољи начин представе вештине и велики потенцијал који имају и тако повећају своје шансе за запослење“ објаснила је Зорица Џида, директорка Сектора друштвено одговорног пословања Војвођанске банке и додала да ће ова институција наставити да ради на подизању свести о значају ове теме.

Додатне информације о пројекту и могућностима прикључивања и подршке младима без родитељског старања можете пронаћи на www.budisvoj.org.

Извор: www.voban.co.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]