Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Награда за приступачни град 2016. године за Милано

Објављено 17.12.2015.

wheelchair - ilustracijaПоводом Европског дана особа са инвалидитетом, Европска комисија објавила је да је Милано (Италија) добитник награде Access City за 2016. годину. Висбаден (Немачка), Тулуз (Француска), Васа (Финска) и Капошвар (Мађарска) такође су награђени за своје напоре да унапреде приступачност за особе са инвалидитетом и старија лица.

Додела награде одржана је у оквиру Конференције Европског дана особа са инвалидитетом 2015, одржане у Бриселу. Ове године, конференција је била усмерена на децу и младе са инвалидитетом.

Под насловом „Растемо заједно у Европи без препрека“, конференција укључује презентације и дискусије о овој групи и инклузивном образовању, што представља важан начин за осигурање једнаког учешћа у раду и друштвеном животу за особе са инвалидитетом. Циљ је размена добрих пракси у инклузивном образовању и промовисање активног учешћа у друштвеном животу, као и на тржишту рада, на националном и на нивоу ЕУ.

Милано

Поред изузетних и конзистентних напора у раду на приступачности, Милано је посвећен пројектима за промовисање запошљавања особа са инвалидитетом и подршку самосталном становању. Грађевинским стандардима не само што подржава приступачност и употребљивост, већ такође промовише стандарде универзалног дизајна, који за циљ имају пројектовање производа и простора на такав начин да их може искористити највећи могући број особа. Милано је добитник награде ЕУ Access City 2016, и то не само због импресивних корака усмерених на унапређење приступачности остварених у прошлости, већ и због амбициозних планова за будућност.

Друго и треће место

Висбаден, главни град немачке савезне државе Хесен, освојио је друго место као признање за напоре усмерене на стварање града приступачног за све грађане, нпр. постављањем амбициозних циљева за осигурање приступачности центра града и његових отворених простора, паркова и игралишта.

Тулуз, четврта највећа градска површина у Француској, освојио је трећу награду. Град је посвећен унапређењу живота за своје грађане са инвалидитетом, било да је то у области транспорта, при чему су метрои, трамваји и аутобуси 100% приступачни, или у сектору културе, при чему се опере изводе са аудио-описима, а програми су доступни са крупном штампом или у Брајевом писму.

Посебна похвала

Тулуз је такође освојио новоуведену посебну похвалу за „Паметан град“: има приступачне интернет стране са информацијама о приступачности, који садрже, на пример, податке о томе који пешачки прелази имају аудио-индикаторе за особе са оштећеним видом, као и паркинг места за особе са инвалидитетом.

Фински град Васа добио је посебну похвалу за посвећеност унапређењу радног окружења за старија лица и особе са инвалидитетом.

Смештен на југозападу Мађарске, Капошвар је такође добио посебну похвалу, пошто свеже реновиране јавне зграде у граду имају тактилни распоред и тактилне плочнике, уз натписе Брајевим писмом како би се помогло слепим особама и особама са оштећеним видом.

Награда Access City једна је од активности предвођених Стратегијом ЕУ за особе са инвалидитетом која за циљ има да се у Европи уклоне препреке за особе са инвалидитетом. Награда за циљ има подстицање градова са најмање 50.000 становника да поделе своја искуства и унапреде приступачност у корист свих. Од 2010. године преко 250 градова из ЕУ учествовало је у свих 6 издања награде Access City, која се додељује поводом конференције за Дан особа са инвалидитетом.

Извор: ec.europa.eu

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]