Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Наградни конкурс за најбољи видео младих за подизање свести јавности о насиљу према женама (рок: 25.11.2016.)

Објављено 21.09.2016.

wave_stepup_logoАутономни женски центар има част и задовољство да позове младе људе који се залажу за људска права да учествују у надметању за награду за најбољи видео младих за подизање свести о насиљу према женама. Аутономни женски центар подстиче да се на позив пријаве и да у акцији учествују млади људи (старости 18-25 година), омладинске организације, (филмске) школе и одељења факултета за медије, као и све друге заинтересоване младе људе. Главни циљ расписивања конкурса је да се подигне свест о насиљу према женама и да се подстакну жене и девојке које преживљавају насиље да потраже помоћ и подршку.

Како заједница може на најбољи начин да пружи подршку девојкама које преживљавају насиље, на који начин институције и организације треба да реагују/оснаже/подрже девојке на путу изласка из насилне везе, шта треба да знамо о насиљу према женама, су нека од питања на која би видео требало да одговори. Видео снимци би требало да прикажу начине изласка из насилних односа, а минималан услов је да се на крају видео снимка пружи контакт информација броја SOS телефона женске организације из Мреже Жене против насиља које пружају специјализовану услугу подршке за жртве насиља. Бројеви телефона и контакти организација цивилног друштва су доступни на веб сајту Мреже Жене против насиља.

Аутономни женски центар је женска организација цивилног друштва која се од 1993. године професионално бави насиљем према женама и насиљем у породици. Јануара 2016. године покренула је пројекат „Нулта толеранција на родно засновано насиље“ уз подршку Фонда Уједињених нација за сузбијање насиља према женама (UNTF) чији је главни циљ допринос повећању безбедности, пре свега младих девојака, од сексуалног и родно заснованог насиља. Овај циљ настоји да постигне, између осталог, кроз подизање нивоа знања и информисаности младих људи, изградњу или промену њихових ставова о сексуалном и родно заснованом насиљу, као и кроз мотивисање младих на активизам на ову тему. Аутономни женски центар овим позивом лансира кампању за подизање свести и активирање младих људи у борби против насиља према женама под јединственим називом „Могу да нећу! – љубав није насиље“.

Награда за видео младих је део и европске Step up! кампање 2016-2017, коју је 25. маја 2016. године лансирала европска мрежа Жене против насиља WAVE (Women Against Violence Europe) Network. Ова кампања има за циљ да појача напоре у Европи да се заустави насиље према женама, подизање свести о овом проблему и заштита преживелих кроз активности које циљају различите актере и доносиоце одлука.

Садржај видеа

Фокус видео садржаја треба да буде на оснаживању жена и девојака које су преживеле насиље. Садржај може да се односи на све облике насиља према женама и девојкама и треба да буде повезан са питањем приступа услугама подршке за жртве насиља. Преживеле нису само жртве насиља, оне показују своју снагу, не само у преживљавању, већ и  у проналажењу излаза из циклуса насиља. Стога, видео снимци могу директно да буду у функцији подизања свести о постојећим службама за заштиту у Србији (полиција, центри за социјални рад, тужилаштва, судови, невладине организације), обезбеђујући и број SOS телефона за подршку жртвама насиља. Не постоје техничка ограничења у вези са видеом, тако да учесници/це добијају могућност да буду креативни колико желе. Ипак, нека етичка питања која се тичу насиља треба веома озбиљно узети у обзир и размислити о томе шта је порука и који су етички аспекти. На пример треба избећи приказивање експлицитних сцена насиља, видео не би требало да дискриминише или да на било који начин поново повређује жртве у било ком облику. Организатори посебно охрабрују да се укључе оснажујуће поруке намењене женама из маргинализованих група (Ромкиње, жене и девојке са инвалидитетом, оне које живе на селу, старије жене, младе,  жене другачије сексуалне оријентације и друге). Такође, укључивање знаковног говора, ангажовање припадница различитих група жена и девојака у процес креирања видеа, представљање различитих жена и девојака у самом видеу, поруке које укључују језике мањина и друге врсте осетљивости у односу на различите друштвене групе, биће посматрани са посебном пажњом жирија.

Формат видеа

Видео снимци треба да трају најдуже три минута. Не постоје техничка ограничења (без звука, са звуком, анимирани, са глумцима, позоришни и сл). Видео снимак би требало да има превод на енгелски језик, пошто ће се други део такмичења за најбољи видео младих на тему насиља према женама одржати на европском нивоу.

Награде

Три најбоља филма на националном нивоу ће бити проглашена и награђена 10. децембра 2016. године, а видео који буде освојио прво место ће имати могућност да учествује у такмичењу на европском нивоу. Креатори три најбоља видеа на европском нивоу ће бити позвани на завршну Step Up! церемонију, која ће се одржати у Бриселу у Белгији, уз покривене трошкове путовања.

Временски оквир

  • 25. новембар 2016 Међународни дан борбе против насиља према женама и почетак кампање “16 дана активизма против насиља према женама” – крајњи рок за подношење видеа. Видео можете послати Аутономном женском центру електронским путем на dobre_prakse@azc.org.rs; преко интернета путем Wetransfer-а или нарезан на CD-у на адресу: Аутономни женски центар, Тиршова 5а, 11000 Београд.
  • 10. децембар 2016 – Међународни дан људских права – проглашење победника за најбоља три видеа у Србији и додела награда.
  • 8. март 2017 – Међународни дан жена – додела награда на европском нивоу (на завршној церемонији Step Up! видео награде у Бриселу).

Ауторска права

У видео снимцима се не могу користити ауторска дела (нпр. музика) без претходног одобрења аутора. Аутономни женски центар, као носилац кампање на националном нивоу, задржава право коришћења свих пристиглих снимака. Примери различитих видео снимака су доступни на следећим линковима:

  1. Позив на учешће у кампањи Потписујем
  2. Промо видео за SOS телефон Аутономног женског центра
  3. Спот Нађа Хигл у кампањи Потписујем
  4. Спот Владе Аустралије против насиља према женама
  5. Видео снимци WAVE мреже

За више информација о Награди на европском нивоу посетите www.wave-network.org или интернет презентацију WAVE Step Up! кампање – www.wave-stepup.org, као и концепт WAVE Step up Blueprint кампање.

За све додатне информације у вези са наградним конкурском за најбољи видео младих можете се обратити Аутономном женском центру путем адресе dobre_prakse@azc.org.rs.

Извор: womenngo.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]