Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Наставак институционалне борбе против дискриминације

Објављено 13.07.2017.

sastanak_ljudska_pravaКанцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије саопштила је да је након одржаних састанака у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, 12. јула одржан и четврти састанак поводом анализа мера и активности прописаних Стратегијом превенције и заштите од дискриминације и пратећим Акционим планом.

Директор Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић је тим поводом изразила очекивање да ће организације цивилног друштва дати допринос процени досадашње Стратегије против дискриминације и пратећег Акционог плана, у оквиру припрема за усвајање нове стратегије идуће године.

Пауновић је истакла да се доношењем Стратегије превенције и заштите од дискриминације за период од 2014. до 2018. године, јуна 2013. године, Србија определила за системску изградњу институционалног и законодавног оквира, као и механизама борбе против дискриминације.

Она је подсетила на то да је 2. октобра 2014. године Влада Србије усвојила Акциони план за примену стратегије који је усаглашен са релевантим акционим плановима у процесу преговора Републике Србије о придруживању Европској унији (са преговарачким поглављима 23 и 24).

Акционим планом је прописано да ће се у оквиру праћења и оцењивања спровођења Стратегије, организовати праћење реализације самог Акционог плана, као и да ће Влада образовати повремено тело за праћење његове реализације, навела је она.

Директор Канцеларије за људска и мањинска права је указала на то да је Влада Србије образовала Савет за праћење реализације Акционог плана, као своје повремено радно тело, одлуком из августа 2015. године.

Према њеним речима, задатак тог савета је да прати напредак у извршењу мера, спровођењу активности, поштовању предвиђених рокова и да благовремено упозорава на изазове у извршењу мера у оквиру реализације Акционог плана.

Анализа стратегије и Акционог плана усмерена је ка анализи броја и квалитета реализованих мера и активности, као и функционисању државних органа и других организација задужених за реализацију прописаних мера и активности.

Такође, она је усмерена и ка унапређењу положаја свих осетљивих група предвиђених стратегијом, недостацима у спровођењу мера и активности; ефектима спровођења стратегије и Акционог плана.

Анализа стратегије и Акционог плана усмерена је и ка креирању оквира за структурисање и конципирање нове Стратегије превенције и заштите од дискриминације за следећи четворогодишњи период.

При томе ће се узети у обзир стратешки контекст у спровођењу политика људских и мањинских права, првенствено у односу на спровођење Акционог плана за преговарачко Поглавље 23, као и у односу на релевантне активности у оквиру процеса придруживања ЕУ и креирању оквира за структурисање и конципирање новог Акционог плана за спровођење нове Стратегије превенције и заштите од дискриминације, са императвом унапређења операбилности тог документа, при чему ће се узети у обзир структурне разлике између актуелног Акционог плана у односу на стратегију.

Акциони план је конципиран према областима/ресорима, за разлику од стратегије која је конципирана тако да су у фокусу осетљиве друштвене групе.

Састанку су присуствовали представници државних органа и инститиуција, међународних и организација цивилног друштва, представници националних савета националних мањина, као и експерти, наводи се у саопштењу.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]