Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Најбољи студенти економије из Србије учествовали у посети институцијама Европске уније

Објављено 05.08.2018.

Studenti Ekonomije u poseti EUОд 16. до 20. јула, 30 студената и студенткиња економије који студирају на државним универзитетима у Србији посетили су град Брисел где су имали јединствену прилику да упознају институције Европске уније и начин њиховог деловања, сазнају више о преговорима о приступању Европској унији и актуелним темама у вези економије Европске уније. Претходно, могући учесници и учеснице посете су се пријављивали на отворен позив током месеца априла и маја. Учесници и учеснице посете су морали да буду студенти и студенткиње завршних година дипломских или да буду студенти и студенткиње последипломских студија на следећим универзитетима: Универзитету у Београду, Универзитету у Новом Саду, Универзитету у Нишу, Универзитету у Крагујевцу и Државном универзитету у Новом Пазару. Од преко 60 поднетих пријава, 30 најбољих студената и студенткиња је добило шансу да путује, а све то узимајући у обзир њихове оцене, мотивационо писмо и ваннаставне активности.

Пре одласка на пут у Брисел, Амбасадор, Сем Фабрици, Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, састао се са студентима и студенткињама у просторијама Информационог центра Европске уније у Београду. Више од сат времена, амбасадор, Фабрици, је разговарао са студентима и студенткињама о Европској унији и приступању Србије истој. Студенти и студенткиње су могли да поставе питања и представе своје виђење о економији, будућности и приликама које Европска унија даје младима.

Кроз учешће на састанцима са званичницима Европске уније који се баве економијом, финансијама, омладинском политиком и образовањем, током четири дана трајања посете, студенти и студенткиње су стекли искуство и добили информације „из прве руке“ о Европској унији. Посетили су Европски економски и социјални комитет где су се упознали са важним темама из области омладинске политике, тржишта рада, синдикалног организовања и рада организација цивилног друштва у Европи. Студенти и студенткиње су се састали и са званичницима Европске уније који раде у генералним директоратима Европске комисије посвећених економији, финансијама, омладинској политици, образовању и преговорима о приступању Србије Европској унији (Генерални директорат за економију и финансије, Генерални директорат за образовање, омладину, спорт и културу, Генерални директорат за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа и Генерални директорат за политику суседства и преговоре о проширењу). На овим састанцима студенти и студенткиње су стекли корисна знања о деловању Европске уније када је реч о темама и областима којима су се бавили током студија.

Поред званичних тела Европске уније, програм посете је укључио и састанке у Асоцијацији европских привредних комора и Европском институту за синдикате. Студенти и студенткиње су стекли практично знање о томе како ове организације делују. Такође, сличан увид су имали и када је реч о активностима једне од најбоље оцењених истраживачких организација на тлу Европе, „Бругелу“. Током посете, студенти и студенткиње су посетили и два музеја везаних за Европску унију, „Парламентаријум“ и Кућу европске историје.

Један од главних исхода посете је јаснија слика коју су студенти и студенткиње стекли у вези развоја њихове будуће каријере и прилика које им стоје на располагању у самој Европској унији. На основу првих утисака, овај вид посете им је пружио додатни подстрек у изградњи њихових будућих усмерења која су у уској вези са Европском унијом.

Као део ове посете, сви студенти и студенткиње су добили задатак да ураде истраживање о Европској унији и њеним државама чланицама. Током састанка са амбасадором, Фабрицијем, сваки студент и студенткиња су добили за задатак да прикупе материјале и ураде истраживање о једној држави чланици Европске уније, Србији, као земљи кандидату за чланство и Европској унији. До краја прве недеље августа, студенти и студенткиње би требали да направе снимак или мултимедијалну презентацију која се наслања на њихово истраживање. Аутори и ауторке три најбоља рада ће добити награде, а њихови радови ће да се објаве и промовишу на званичним страницама Делегације Европске уније у Републици Србији на друштвеним мрежама.

Посета је део пројекта који подржава Европска унија под називом „Посете институцијама и државама чланицама Европске уније “.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]