Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Највећа вредност су људи које упознајеш

Објављено 23.08.2016.

nc_001_su_fiПише: Нађа Ћировић за Достигнућа младих у Србији / Junior Achievement Serbia (Блог о социјалном укључивању)

Моја прича почела је 2013. године у Београду, када сам постала директор ученичке компаије „Петрако“ која је била национални победник на такмичењу најбољих ученичких компанија. Први сусрет са вршњацима из Европе, на које сам у том моменту гледала само као на конкуренцију, био је у Лондону на европском такмичењу за најбољу ученичку компанију те исте године. Однос и енергија који су владали у нашем  тиму допринели су да докажемо да смо вредни пажње и да свим срцем желимо да искористимо шансу која нам је дата. Никола, Лазар, Давид и Немања су део мог тима који и данас функционише, а то је још један показетељ да када имате идеју и праве људе око себе, 18 година је идеално време да стиснете зубе и започнете свој бизнис.

Жеља, то је оно чега нам није мањкало. Одлучни и сигурни у оно што радимо осетили смо потребу да се представимо на најбољи могући начин и покажемо да можемо да стојимо раме уз раме са вршњацима нашег континента. Очекивања су била огромна и све што смо знали били смо спремни да покажемо у само три дана такмичења и дружења.

Имали смо циљ који нам је олакшао све препреке које су се нашле на путу. Заједно смо од клинаца из клупе који играју игрице и уче само за оцену, сазрели на неки неочекиван начин и коначно схватили да можемо да се истакнемо трудом и радом, а награда је уследила. По мом мишљењу то је била преломна тачка у нашем образовању јер нам је управо та самосвесност касније отворила многа врата.

Добитник сам награде „Alumni Leadreship Award“ за најбоље младе лидере и лидерке Европе, која се додељује од стране  „Junior Achievement Alumni Europe“.  Награда је индивидуална и сама чињеница да је неколико година за редом, у мору учесника такмичења за најбољу ученичку компанију Европе,  добијају и средњошколци из Србије, показује да је квалитет и знање које у Србији стичемо препознато у Европи. Захваљујући овом признању боравила сам у Бриселу и имала прилику да видим како изгледа радни дан Едит Херцзог, чланице Европског парламента. То искуство ми је променило живот, схватила сам да могу све ако напорно  радим и ако сам довољно упорна. Погледи на то шта треба да ме мотивише и ко су људи које желим да ме окружују је само део који сам сагледала на свом путу као алумни.

Визија

Алумни клуб организације Достигнућа младих у Србији успешно сарађује и прати своју визију са клубовима из Европе. Сваке године се представници европских земаља у којима постоје клубови састају и раде на стратегији коју даље разрађују на локалном нивоу. Последњи у низу одржан је у Бечу где смо Немања Миловановић (Национални кординатор) и ја били дивно примљени и разменили своја искуства са осталим колегама. Србија је до сада имала прилику да организује догађаје на локалном нивоу као и интернационалне догађаје. Рад нашег алумни клуба цењен је на европском нивоу и тежимо да се константно развијамо и унапређујемо.

Поносна сам што сам део „JA Alumni Serbiа“ тима, и као члан одбора на месту интернационалног кординатора пренела сам вам део свог искуства ван граница наше земље. На европском нивоу је само део светске приче о успешним Алумни клубовима који функционишу искључиво захваљујући жељи, мотивацији и визији њихових чланова. Као резултат успешног освешћивања средњошколаца о предузетничким вештинама и начин на који спроводи своје пројекте већ дужи низ година уназад, јавила се жеља  младих, да и након завршетка програма у оквиру организације Достигнућа младих останемо у контакту.

Наша предност је у томе што знамо да искористимо сваку шансу која нам се пружи. Навикнути на оштру конкуренцију младих, мотивисаних и упорних људи није нам проблем да се суочимо са било каквим изазовом који поставе пред нас.

(…)

Текст “Највећа вредност су људи које упознајеш” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]