Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Незапосленост и даље највећи проблем Рома у региону

Објављено 10.11.2017.

RCC ROMIНезапосленост остаје највећи проблем Рома у региону Балкана, а према новом истраживању, сваки шести директор не би запослио Рома без обзира на образовање и вештине, речено је 10. новембра на регионалној конференцији у Тирани. Учесници су се сложили да је борба против дискриминације и за интеграцију Рома у друштво неопходна, као и да је за унапређење живота Рома потребна и сарадња у региону.

Учесници конференције акционог тима пројекта “Интеграција Рома 2020” Савета за регионалну сарадњу (RCC) о потребама и приоритетима за попуњавање буџетских недостатака у политикама интеграције Рома у региону Балкана казали су и да је интеграција дуг и сложен процес и да је потребна сарадња свих заинтересованих страна.

Генерални секретар RCC-а Горан Свилановић изјавио је да је ново истраживање за Балкан показало да 16% бизнис лидера не би запослили Роме без обзира на образовање и вештине, а да 19% није сигурно да ли би то учинили.

“То мора да се промени. Морамо да променимо стереотипе и да уложимо више новца и више напора у интеграције”, рекао је Свилановић на конференцији којој су присуствовали представници влада земаља Западног Балкана и Турске, донаторских организација које делују у региону, финансијских институција и регионалне иницијативе.

Свилановић је рекао да су збрињавање и запослење кључна питања којима се овога пута баве, додавши да је циљ обезбедити владама земаља у региону подршку за унапређење интеграције Рома.

“Незапосленост је највећи проблем. Они који су запослени прибојавају се да ће изгубити посао за две или три године, а они који га немају плаше се да га неће добити наредне две или три године”, рекао је Свилановић.

Министарка здравља и социјалне заштите Албаније Огерта Манастирлиу изјавила је да је неопходна борба против дискриминације и за интеграцију Рома у друштво.

“Важно је да буду прихваћени у друштву без препрека и дискриминације и да решимо њихов проблем становања”, казала је Огерта Манастирлиу.

Министарка здравља Албаније, која је домаћин конференције, рекла је да “остаје још много корака ка унапређењу живота Рома” и да је у том циљу потребна сарадња у региону.

Државни секретар у Влади Србије Ненад Иванишевић рекао је да је у Србији знатно повећан број ромске деце која се уписују у школу, да је повећан број студената и да има 400 ромских студената.

“Око 30% средстава недостаје и зато је важно да разговарамо о томе. Уочи конференције разговарали смо чему служе овакве конференције – служе да знамо да су нам проблеми исти и да су нам кораци у решавању проблема исти”, рекао је Иванишевић.

Када се реши питање становања, рекао је Иванишевић, мора се “решити и питање запослења јер у супротном резултат није комплетан”.

Министарка рада и социјалне политике Македоније Мила Царовска изразила је задовољство због учешћа на регионалној конференцији о попуњавању буџетских празнина у политикама интеграције Рома, рекавши да се регион суочава са великим изазовима.

Царовска је рекла да је у Македонији ове године приоритет збрињавање и додала да је у ту сврху повећан буџет.

“Сваке године се издваја 10 милиона денара за одређену групу Рома која се суочава са финансијским проблемима”, казала је она.

Додала је да је циљ Владе Македоније смањење сиромаштва у тој земљи, а самим тим и међу мањинама.

Заменик министра за људска права и избеглице БиХ Предраг Јовић рекао је да су Роми најмогољуднија и најугроженија национална мањина у БиХ, али и оценио да се положај Рома у БиХ из дана у дан побољшава и изразио уверење да ће се тај тренд наставити.

Он је рекао да је у БиХ 2005. године уведена Стратегија за решавање проблема Рома, која се, између осталог, односи на становање и здравствену заштиту.

Високи званичник црногорског Министарства за људска и мањинска права Леон Ђогај рекао је да је у Црној Гори “четири пута више Рома интегрисано у образовни систем” него што је то био случај пре 10 година и додао да ниједан високообразован Ром није незапослен.

“Интеграција је дуг и сложен процес и потребна је сарадња свих заинтересованих страна”, рекао је Ђогај и додао: “Ништа о Ромима без Рома”.

Он је рекао да је кључни циљ нове стратегије, када су у питању Роми у Црној Гори, смањење разлика у односу на преостали део становништва.

Представник Делегације Европске уније у Албанији Стивен Старк рекао је да је интеграција Рома “високо на агенди ЕУ”.

Старк је рекао да је интеграција Рома део проритета које Албанија мора да испуни у оквиру евроинтеграција и да су међу кључним питањима образовање, здравствена заштита и становање.

Он је позвао владе земаља у региону да сарађују и “деле добре моделе”.

Главни циљ конференције у Тирани је стварање одговарајућег форума у оквиру којег ће економије учеснице и донатори разговарати о потребама и приоритетима интеграције Рома, посебно у области запошљавања и стамбеног збрињавања.

Земље региона заједнички до решења проблема Рома

Генерални секретар RCC-а оценио је да су запослење и становање приоритети при решавању проблема Рома на Балкану.

“Данас смо се бавили питањима запошљавања и смештаја, свесни да постоје и други проблеми са којима се суочавају Роми, посебно када је у питању издавање личних докумената и образовање”, рекао је Свилановић новинарима после конференције.

Свилановић је рекао да је RCC у Тирани окупио “све оне на Западном Балкану који се баве проблемом интеграција ромске заједнице”.

“Истраживање Балкан Барометар је показало да је 55% оних који воде највеће компаније одговорило да би било лоше за њихов посао ако би запослили Роме, 16% људи који воде највеће компаније у региону не би било спремно да запосли припадника ромске заједнице чак и у случају да има најбоље квалификације”, рекао је Свилановић.

Генерални секретар RCC је додао да су управо ти стереотипи разлог окупљања свих земаља из региона у трагању за решењем основних проблема Рома.

Заменик министра БиХ Јовић је новинарима рекао да је Министарство за људска права и избеглице је урадило акциони план 2017-2020 за побољшање услова живота, поготово, Рома и других националних мањина и додао да ће држава обезбедити 50% од 22,5 милиона конвертибилних марака вредности тог акционог плана.

Државни секретар у Влади Србије Ненад Иванишевић је новинарима после конференције рекао да “сви контакти с донаторима треба да помогну да се нађе недостајући део средстава”, односно 30% од укупног износа за Акциони план.

Иванишевић је рекао да, захваљујући донацијама ЕУ, Србија има велики пројекат за решавање стамбених проблема Рома.

“Становање и запошљавање јесу области на које треба да обратимо највише пажње”, додао је Иванишевић.

Вођа акционог тима пројекта “Интеграција Рома 2020”, Орхан Усеин је рекао да је, на основу истраживања, за попуњавање буџетских недостатака у политикама интеграције Рома у региону неопходно између 30 и 50% средстава из “спољних донаторских фондова”.

“То значи да треба да обезбедимо да се ускладе приоритети влада земаља и приоритети донатора”, с фокусом на стамбено збрињавање и запошљавање, рекао је Усеин после конференције.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]