Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нове технологије као тачка међугенерацијског учења и социјалног укључивања

Објављено 26.11.2015.

srebrni_surferiКонцепт учења заснован на међугенерацијској сарадњи развија се кроз различите програме у IAN Телецентру. Један од најзачајнијих је програм „Сребрени сурфери“ у коме  млади помажу старијима да стекну знања у области информационо-комуникационих технологија.

У октобру је почео још један круг „Сребрених сурфера” у IAN Телецентру у Београду. Ова иницијатива ангажује младе који су део ширег програма ресоцијализације у дневном боравку за децу са проблемима у понашању у IAN Телецентру. Они  подучавају  пензионере основама коришћења рачунара и интернета, а претходно су и сами похађали курсеве рачунара и развили своје дигиталне вештине.

Пре него што су се прихватили улоге наставника или е-фацилитатора како их зову у IAN Телецентру, ови млади су такође завршили кратак курс за ИТ тренере како би научили најважније вештине преношења знања. Сада три пута недељно држе часове и уводе наше старије суграђане и суграђанке у дигитални свет, уз  менторску подршку искусног наставника IAN Телецентра.

Ово је модел преношења знања који доноси добробит како младима тако и пензионерима. Млади уче неке важне ствари о животу. Као што каже Иван (17): „Учимо како да будемо стрпљиви, да остварујемо контакт и како да комуницирамо са другима.“ А Игор (18) додаје: „Лепо је када покажете људима нешто што још не знају и преносите своје знање другима.“ Још један важан аспект овог програма јесте да млади схватају да је за учење нечег новог свима потребно неко време. Примећује се да млади уживају у пружању помоћи пензионерима и да раде ово са много стрпљења.

Главна мотивација старијих за учешће на курсу јесте то што желе да искористе своје слободно време на позитиван начин: „Хоћу да одржавам свој мозак активним“, каже  Јасминка (74).

Такође, желе да науче како да комуницирају са члановима породице који живе у иностранству користећи Скајп и Фејсбук.  Весна (72) нам је рекла: „Моја сестра живи у Америци, ако научим како да користим Скајп моћи ћу лакше да комуницирам са њом.“

Још један добар разлог да дођу на курс, као  што смо чули од Весне (72), јесте да науче да користе Интернет за проналажење рецепата онлајн: „Волим либанску храну и могу да нађем много одличних рецепата на Интернету.“

Важан елемент мотивације за пензионере јесте и тежња да буду део модерног дигиталног света:  „Данас се све дешава у виртуелном свету, а ја желим да будем део њега“, рекао нам је Стојан (70) смешкајући се.

Сребрни сурфери који долазе на курс радије уче на часу него сами код куће из књига, зато што, како кажу „момци одмах дођу и помогну нам ако нешто не можемо да урадимо и воле да нам буду подршка”.

Пензионери су описали младе који им предају као „феноменалне, елоквентне, одличне, стрпљиве”.  Одушевљени су курсом и својим наставницима.  Искуство ове врсте друштвено корисног рада у IAN Телецентру, уз низ других сервиса подршке и третмана намењених младима са проблемима у понашању међу којима има оних у сукобу са законом, доводи до позитивних промена у њиховом понашању.

То што им је поверена тако важна улога као што је подучавање других, позитивно утиче на развој самопоуздања младих и даје им прилику да развију своје способности, да дају свој допринос заједници, изграде вештине које им могу користити и на другим пољима у животу као и да буду учитељи и ментори  другима, истовремено избегавајући негативне облике понашања. Овај врста праксе им омогућава да развију и покажу своје вештине, даје им смислену улогу у друштву која доприноси добробити других.

Програм „Сребрени сурфери“ није само одличан пример за социјалну инклузију  две друштвене групе које су често на маргинама друштва (стари и млади са проблемима у понашању) путем употребе рачунара, већ и пример како две генерације могу да се преносе знања једни другима и имају користи од међугенерацијске сарадње и учења.

Активности представљене у овом чланку реализују се захваљујући подршци SHL-а и UNICEF-а.

Извор: www.telecentar.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]