Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нови конкурс за прекограничне пројекте Србија-БиХ

Објављено 30.04.2015.

eu_flag - ilustracijaЕУ је за Програм прекограничне сарадње Србија-БиХ у периоду 2007-2013. издвојила 11,5 милиона евра, а од тога је у последњем, трећем позиву за тај циклус издвојено 3,6 милиона евра. За разлику од ранијих година та средства претприступне помоћи ће бити намењена отклањању штете и превенцији поплава и у новом позиву неће учествовати невладине организације, речено је 29. априла на представљању трећег позива за достављање пројеката за тај програм у Београду. У оквиру Програма прекограничне сарадње Србија-БиХ до сада је финансирано 36 пројеката са 72 корисника из обе земље, а највише је било пројеката из области заштите животне средине и туризма.

У оквиру Програма прекограничне сарадње Србија-БиХ 29. априла у Београду је објављен трећи позив за достављање пројеката за отклањање штете од поплава и њихову превенцију који ће се финансирати са 3,6 милиона евра из претприступне помоћи ЕУ.

“Средства за трећи позив (у оквиру прекограничног програма Србија-БиХ за период 2007-13) искористиће се за отклањање штете и превенцију поплава”, рекао је заменик директора Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Срђан Мајсторовић.

Он је на представљању Програма у Београду рекао да ће у оквиру новог позива бити издвојено 3,6 милиона евра и да је минимална донација 300.000 евра а максимална 600.000 евра. Рок за достављање предлога пројеката је 20. јул ове године.

Представница Дирекције за европске интеграције БиХ Нада Бојанић рекла је да је позив који је објављен 29. априла последњи у оквиру Програма прекограничне сарадње Србије и БиХ за буџетски циклус 2007-13.

Како је истакла, тај позив је специфичан по томе што је усмерен на опоравак од поплава, као и по томе што ће захтевати да се најмање 60% трошкова усмери “на набавку радова и добара”.

На скупу је речено и да у трећем позиву неће учествовати невладине организације.

Истакнуто је и да овакви програми ЕУ који се финансирају из претприступне помоћи IPA, доприносе повезивању и сарадњи институција и других актера у пограничним областима суседних земаља, а Нада Бојанић је рекла да је ЕУ у децембру прошле године одобрила нови билатерални програм сарадње БиХ-Србија и да се сада ради на његовој имплементацији.

Највише пројеката за животну средину и туризам

Мајсторовић је на скупу казао да је у оквиру Прекограничног програма Србија-Босна и Херцеговина за период 2007-13. одобрено укупно 11,5 милиона евра. Како је навео, до сада су расписана два позива а финансирано је 36 пројеката са 72 корисника из обе земље.

Највише пројеката је било из области животне средине и туризма и у њима је учествовао велики број институција из пограничних области, рекао је он.

Шеф Заједничког техничког секретаријата програма Србија-БиХ Немања Нешић рекао је да је у претходна два позива на располагању било 8 милиона евра а да је уговорено 5,95 милиона.

Он је истакао да је од првог позива 2009. до другог позива 2011. порастао број апликација са 74 на 149.

У првом позиву је одобрено 19 пројеката а у другом 17, а за средства су највише аплицирале невладине организације чији је удео 40% а затим локалне самоуправе са уделом од 21%, рекао је Нешић.

Према његовим речима, из четири општине у Србији и 29 општина у БиХ није било пријављених пројеката, а највише пријава је стигло из Сарајева које је и највећи град обухваћен програмом прекограничне сарадње.

У Србији само у једној општини, општини Пећинци, није било активности у вези са прекограничном сарадњом, што је 1,5% подручја, а у БиХ у 16 општина што је 18%, додао је Нешић.

Помоћ ЕУ достигла око 150 милиона евра

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је на представљању Програма прекограничне сараднеј Србија-БиХ да је ЕУ у првој фази помоћи Србији након поплава у мају 2014. издвојила 30 милиона евра за неодложну помоћ.

Он је казао и да је у припреми програм дугорочне помоћи за превенцију поплава вредан 60 милиона евра који ће бити намењен ојачавању насипа, управљању ризицима, спречавању клизишта итд.

“Врло је важно бити спреман, посебно на локалном нивоу, јер поплаве могу да се понове”, истакао је Бенедикт и подсетио да се у Србији ради на усвајању закона који ће повећати улогу локала у реаговању у ванредним ситуацијама.

Подсетио је и да је из Фонда солидарности ЕУ за Србију издвојено 60,2 милиона евра, тако да укупна европска помоћ у борбу против поплава износи око 150 милиона евра.

Изграђено и обновљено око 900 кућа

Програм неодложне помоћи ЕУ поплављеним подручјима, вредан 30 милиона евра, спроведен је у 33 општине а средства су употребљена за изградњу и обнову кућа и јавних установа, као и за помоћ пољопривредницима и предузимачима и малим предузећима.

До сада је изграђена је 121 кућа, обновљено око 780 приватних објеката, подржано 15.000 пољопривредника и више од 400 предузимача и малих предузећа. Обновљено је 14 основних и средњих школа и обданишта, рекла је координаторка за комуникацију тог програма Тијана Лабан.

Она је као добар пример сарадње са локалним властима издвојила помоћ градских власти Лознице које су издвојиле 100.000 евра за парцеле за нових седам објеката у које ће бити пресељени људи из Бање Ковиљаче са подручја која више нису погодна за градњу.

Како је истакла, у обзир су узимане материјлна и социјална ситуација особа погођених поплава, па је тако седмочлана породица Јокић из Јамене која је 6 месеци живела у шатору и нема сигурне приходе, добила опремљену кућу од 100 квадратних метара.

Аутор: М.П.

Преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]