Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Обележен Дан девојчица у ИКТ-у у Србији

Објављено 24.05.2016.

ikt_devojciceУдружење пословних жена Србије шесту годину за редом је – у сарадњи са својим партнерским организацијама, удружењима пословних жена широм Србије и Београду, као и са партнерима на пројекту – обележило међународни „Дан девојчица у ИКТ-у“.

Активности организоване поводом овог дана имају за циљ да девојчице оснаже приликом одабира својих будућих професија, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересима и талентима.

„Дан девојчица у ИКТ-у“ обележен је широм Србије у 18 градова дружењем девојчица завршних разреда из више од 60 основних школа са успешним женама у више од 70 компанија.

Компаније чланица УПЖ Србије које су угостиле девојчице су: Но-Качи, Eurolog System, Afrodite Mode Collection, Арт Ивал, Media.com, Аура, Винарија “Алексић”, Perfect Vision, Галерија “Ла Виста” и Salt & Water, а компаније спонзора су: Теленор и Schneider Electric, где су им жене на руководећим позицијама показале како се може бити успешна менаџерка у приватном сектору и трајати годинама у Србији. Такође, одржавању „Дана девојчица у ИКТ- у” придружиле су се и друге велике компаније у Београду и широм Србије.

Реализацији овог пројекта прикључила су се и партнерска удружења УПЖ широм Србије, као и други градови где је постојала жеља да се предузећа и школе придруже одржавању „Дана девојчица у ИКТ-у“ : Суботица, Нови Сад, Зрењанин, Ваљево, Крагујевац, Ниш, Врање, Зајечар, Чачак, Јагодина, Обреновац, Пожега, Лесковац, Сремска Митровица, Параћин.

Ове године, пројекат се одвијао и реализовао кроз три различите активности: Такмичење „Ухвати идеју“, у оквиру кога су ученице завршних разреда основне школе биле позване да представе своје предузетничке идеје на тему „Како да зарадим џепарац на креативан начин“ користећи форму видео туторијала по угледу на своје вршњачке узоре, „јутјубере“. Сви радови који су задовољили критеријуме конкурса презентовани су на You Tube каналу УПЖ Србије.

Друга активност била је Главни догађај- посета компанијама у оквиру које су девојчице посетиле изабрана предузећа у свим градовима у Србији који су се укључили у „Дан девојчица у ИКТ-у“.

Трећа активност обухватила је одржавање Округлог стола на тему „Укључивање девојчица у свет ИКТ-а и предузетништво“ чији су учесници били представници Министарства омладине и спорта, Министарства привреде, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, као и спонзори пројекта, предузетнице и предузетници, представници медија и други.

Удружење пословних жена Србије први пут је масовно организавало „Дан девојчица у ИКТ-у” 26. априла 2012. године у 23 града широм Србије, у сарадњи са пројектом Професионална орјентација у Србији“,који је од 2011. до 2014. године реализовала Немачка организацију за међународну сарадњу GIZ.

У протеклих 5 година колико УПЖ Србије спроводи Дан девојчица кроз пројекат је прошло више од 6500 девојчица, а резултати показују заинтересованост девојчица да кроз овакав вид реалних сусрета са предузетницама препознају предузетништво као могуће будуће место за запошљавање.

Пројекат су реализовали: Удружење пословних жена Србије, Теленор Фондација, Schneider Electric ДОО, Министарство омладине и спорта, Министарство привреде, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Немачка организација за међународну сарадњу GIZ, кроз два пројекта: Подстицање запошљавања младих (YEP) и Реформа средњег стручног образовања у Србији (VET), Канцеларија за младе и Центар Инвентива.

Извор: www.poslovnezene.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]