Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављене Смернице за поступање судија у случајевима лишавања пословне способности

Објављено 02.06.2017.

smernice_za_postupanje_sudija_u_slucajevima_lisavanja_poslovne_sposobnosti_naslovnaКако би се законодавство и пракса у Републици Србији усагласили са „променом парадигме“ коју је Конвенција о правима особа са инвалидитетом донела, неопходна је темељна реформа система. С обзиром да лишење пословне способности у Србији представља драстичну меру којом је велики број особа са инвалидитетом лишен свих основних права, те да измене законодавства у овој области захтевају свеобухватне суштинске промене, потребно је предузети кораке како би се смањио негативни ефекат овакве праксе уз коришћење механизама који су тренутно на располагању. За почетак, то је промена праксе и примена позитивних исхода који могу послужити као аргументација за законодавну реформу, а у којој је улога правосуђа веома значајна.

У циљу јачања капацитета носилаца правосудних функција о развоју међународних стандарда по питању признања пословне способности и заштити равноправности особа са инвалидитетом пред законом у Србији, Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом MDRI-S припремила је Смернице за поступање судија у случајевима лишења пословне способности. Смернице су настале на основу резултата консултација са судијама током 2014. и 2015. године. Током консултација идентификована су кључна питања са којима се судије сусрећу у поступцима лишења и враћања пословне способности, укључујући примену нових одредби Закона о ванпарничном поступку, употребу мање рестриктивних мера које постоје у нашем законодавству, као и оних које пружају неопходну заштиту у поступку (нпр. саслушање особе и других значајних особа у њеном животу).

Смернице садрже сва релевантна објашњења, инструкције и информације како би једнако служиле и онима који се први пут сусрећу са овим поступком – судије на почетку каријере, судијски помоћници, затим судије који су дуго у ванпарничној материји, а желе да се упознају са развојем међународних стандарда у овим поступцима – као и свима онима који желе да се упознају са специфичностима овог поступка.

Важно је напоменути да је ово област која се мења под утицајем међународног права и праксе Европског суда за људска права. Стога и ове смернице представљају „живи“ документ који ће се дорађивати сходно променама у међународној и домаћој пракси.

Смернице су настале у оквиру пројекта „Пословна способност као предуслов равноправности особа са инвалидитетом пред законом“, чији је циљ да унапреди остваривање права особа са инвалидитетом кроз јачање процесних гаранција и унапређење судске праксе. То се превасходно односи на унапређивање судске праксе по питању равноправности пред законом за особе са менталним сметњама, али и на јачање свести о значају пословне способности за живот сваког појединца.

Ауторке Смерница су др Невена Петрушић, Косана Бекер и Драгана Ћирић Миловановић, а издавач је Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом MDRI-S.

Смернице су доступне на адреси www.mdri-s.org.

Извор: www.mdri-s.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]