Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављен „Водич за праксе које обећавају у дугорочној заштити жртава трговине људима“

Објављено 29.04.2021.

Vodič za prakse koje obećavaju u dugoročnoj zaštiti žrtava trgovine ljudimaУ оквиру пројекта „REST: Боравишна дозвола као начин унапређења заштите жртава трговине људима“, АСТРА је недавно организовала дискусиони форум о обећавајућим праксама у дугорочној заштити жртава трговине људима. Главна тема скупа био је Водич за праксе које обећавају у дугорочној заштити жртава трговине људима. Водич је израђен на темељу искуства и пракси водећих организација цивилног друштва у области борбе против трговине људима, које пружају подршку жртвама трговине људима у процесима који се тичу њихове безбедности, стабилности и социјалне инклузије: LEFÖ-IBF из Аустрије, Comité Contre l´esclavage Moderne (CCEM) из Француске, Proyecto Esperanza из Шпаније, CoMensha из Холандије, Међународни центар „Ла Страда” из Молдавије и Астра – Акција против трговине људима из Србије; а које су уједно и партнерске организације ангажоване на реализацији REST пројекта.

Са главним налазима Водича и пројектом у оквиру кога је он настао присутне је упознала Јасмина Крунић, координаторка за јавне политике НВО АСТРА. Она је говорила о налазима и смерницама представљеним у Водичу, који указују на неопходност повезивања борбе против трговине људима са процесима доделе боравишних дозвола за жртве или особе у ризику из мигрантске популације, поступцима азила и применама одредаба међународних оквира заштите. Водич у уводном делу представља модел идеалне шеме „безусловне помоћи жртвама трговине људима“ у смислу омогућавања добијања боравишне дозволе и приступа тржишту рада, без обзира на њихов статус и започињање кривичног поступка. У наставку, у Водучу су представљене добре праксе из шест земаља учесница пројекта и истраживања, које воде ка остварењу овог модела.

„Приступ жртава трговине људима дугорочном или сталном боравишту од кључног је значаја за њихову безбедност, стабилност и будуће перспективе. Регулисање њиховог боравишног статуса представља неодвојиви део права жртава на приступ правди, и требало би да буде гарантовано у пракси”, истакнуто је у Водичу.

Мирослава Јелачић, менаџерка програма Групе 484 и сарадница на овом истраживању, говорила је о примерима добре праксе из Водича и о искуствима из Србије у вези са овим питањем. Она је истакла да је остварење привременог или сталног боравка за жртве и потенцијалне жртве трговине људима често успорено или онемогућено слабим капацитетима надлежних органа, али да онда треба приступити другим, па макар и привременим решењима. На пример, као једна од нелогичности које успоравају читав процес, истакнута је пракса да су Србији само Центар за заштиту жртава трговине људима има могућност да иницира доделу боравишних дозвола потенцијалним страним жртвама трговине људима. Имајући у виду капацитете и оптерећност Центра, оваква пракса може да доведе до успоравања или непримењивања права жртава и потенцијалних жртава трговине људима. Осим тога, неопходно је допунити правилник за одобравање привременог боравка тако да он обухвати све потенцијалне жртве и детаљније дефинише права прималаца азила – истакла је Јелачић.

Други део скупа био је посвећен дискусији и размени искустава присутних представница организација. Један од главних закључака форума је да је Водич дошао у правом тренутку, имајући у виду програм Владе и најављене измене у релевантном законодавно оквиру, и да је неопходно деловати на време у правцу законских и структурних измена које би жртвама и потенцијалним жртвама трговине људима омогућиле брже и лакше решавање боравишног статуса.

„Водич за праксе које обећавају у дугорочној заштити жртава трговине људима” можете преузети на српском и енглеском језику.

Извор: www.astra.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]