Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављен Водич за промовисање могућности за достојанствен рад за ромску омладину у Средњој и Источној Европи

Објављено 16.01.2017.

ilo_romaМеђународна организација рада истакла је мере за смањење дискриминације  на послу, као и сиромаштва ромске омладине. Само 15 процената младих Рома у Европи има завршену  четворогодишњу средњу школу, а скоро 60 одсто у доби између 16 и 24 нису активни ни у тражењу посла, образовању или обуци (NEET категорија).

Нови Водич за промовисање могућности за достојанствени рад  за ромску омладину у Средњој и Источној Европи  у издању Међународне организације рада  представља скуп добрих пракси у циљу борбе против институционалне дискриминације и дискриминације на тржишту рада, као и сиромаштва међу Ромима.  Према истраживању Европске уније из 2011. године, само 1 од 3 Рома је у плаћеном радном односу, 9 од 10 живи испод националне линије сиромаштва, а око 5 од 10 изјаснило се да доживљава дискриминацију као резултат њихове етничке припадности. У односу на европску популацију која је у процесу старења и чија просечна старост радно активног становништва износи 40 година, просечна старост радно активног ромског становништва је 25. Млади Роми представљају 10-20% нових учесника на тржишту рада.

„Млади Роми су заробљени у зачараном кругу који их води кроз високе стопе напуштања школе, дечији рад, низак степен стицања вештина, отежан приступ и останак на тржишту рада, ниске плате, стереотипе и стигматизацију која их даље гура до маргина привредних активности“, изјавио је Antonio Graziosi, директор Тима за техничку подршку Међународне организације рада и Националне канцеларије за Централну и Источну Европу. „Промовисање достојанственог рада, како за Роме, тако и за не-ромску популацију, а посебно за одређене групе међу младим Ромима, као што су жене и девојчице или млади са сметњама у развоју, сигнализира  наду за бољу будућност, ублажава сиромаштво и спречава расипање драгоценог људског капитала“, он додаје.

Ослањајући се на постојеће примере добре праксе, студије случаја и научене лекције, као и искуства Међународне организације рада, овај Водич бави се питањима која теже повећању инклузије младих Рома на тржишту рада. Ово укључује информације о правним инструментима и приступима дискриминације, социјалну сигурност и пристојни рад, развој вештина и транзицију из школа на посао. Такође се наглашава промоција предузетништва и зелене економије, важност  активне политике тржишта рада и служби за запошљавање, као и улоге социјалних партнера и социјалног  дијалога у борби против незапослености младих Рома.

Ромска популација у Европи се кроз историју суочава са економском, социјалном и културном маргинализацијом и дискриминацијом. Многи домаћи и међународни програми и активности које су спроведене у Европи намењени су ромској заједници, посебно у контексту Декаде за инклузије Рома (2005-2015). На основу повратних информација добијених од стране обе групе представника, Рома и националних и међународних партнера, резултати су разнолики, међутим, са ограниченим достигнућима, посебно у области запошљавања.

Рад два фотографа ромске припадности, Роланда Бангоа и Csaba Csoka, представљен је у Водичу.

„Одрастао сам у малом селу Szomolia. Рођен сам у кући попут пећине, провео сам детињство без приступа струји, текућој води или другим модерним погодностима. Мој отац је умро давно, моја мајка је морала да одхрани сама мене и још три брата“, рекао је Csoka. „Као дете желео сам да постанем фудбалер, али сам због повреде колена морао да одустанем од тог сна и постанем зидар како бих пружио подршку својој породици. Касније, завршио сам четворогодишњу средњу школу за само три године и потом наставио школовање у Егер колеџу како бих постао филмски продуцент. Ја сам први – и до сада једини – носилац дипломе у историји мог села.“

Банго је завршио студије за комуникације и медије на Петер Пазмани католичком универзитету. „Већ  три и по године радим у  Фондацији ‘Шанса за децу’ као сниматељ и теренски радник“, рекао је он. „Ја сам први у мојој породици који је стекао високо образовање. Мој отац је радио тешке физичке послове  40 година, а моја мајка је домаћица.“

Роми представљају највећу мањинску групу у Европи где према проценама живи 10-12 милиона људи ромске националности. Иако су присутни у готово свакој европској земљи, Роми су концентрисани у Централној и Источној Европи – преко 3 милиона Рома живи у Румунији, Бугарској и Мађарској – као и на Западном Балкану, где само у Србији живи око 600.000 припадника ромске националности.

Извор: www.ilo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]