Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

“Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома” – један од најуспешнијих пројеката у протеклих десет година

Објављено 03.04.2017.

Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju RomaПартнери на пројекту “Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома”, који је финансирала ЕУ са 4,8 милиона евра, а спроводили Мисија Организације за европску безбедност и Канцеларија за људска и мањинска права, сагласни су у оцени да је то један од најуспешнијих пројеката у протеклих десет година.

Достигнућа пројекта су 1.000 додељених стипендија за средњошколце, обука за 250 представника организација цивилног друштва, развој 13 урбанистичких планова, идентификовање 1.100 правно невидљивих лица, креирање 60 нових радних места, упис 1.300 деце у предшколски програм, подршку за 17 предузећа, развој Географског информационог система са подацима о 583 подстандардних ромских насеља.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је да је за Унију кључна област подршка инклузији Рома.

“Очекује нас и још један, а то је важно јер мора да постоји континуитет у пружању услуга, посебно мобилних јединица и конкретне сарадње са општинама. Важне су нам стипендије за децу, да остану у школи, то смо радили са Министарством просвете и наставићемо тако”, рекао је Бенедикт.

„Подршка мањинама и најдискриминисанијима у друштву је део насег наслеђа, морамо да подржимо слабе и то је део поглавља 23, које пратимо пажљиво”, нагласио је Бенедикт.

Шеф Мисије ОЕБС Андреа Орицио рекао је да је за мисију било веома важно учешће у пројекту, јер је инклузија Рома кључни део модернизације земље и успостављања владавине права.

“Морам рећи да смо веома поносни, имали смо повећано учешће у програму и на крају смо покрили све општине које су биле заинтересоване. Направили смо темеље који се даље могу развијати”, рекао је Орицио.

Директорка Канцеларије Владе Србије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је да су остварени важни резултати у шест кључних области – приступу основним правима, формирању мобилних тимова, јачања капацитета цивилног друштва, образовању, становању и запошљавању ромске националне заједнице.

Када говоримо о конкретним резултатима, Пауновић је навела да су за три и по године успостављени мобилни тимови на терену, утврђено је да постоје 583 неформална ромска насеља, а и друге општине које нису биле укључене у програм примениле су модел као најефикаснији начин решавања проблема које имају припадници ромске националне заједнице.

Председник Националног савета ромске националне заједнице Витомир Михајловић додао је да су пројектом успостављени темељи за формирање мобилних тимова у још 70 општина, пред оних 20 које су биле део пројекта.

Од јуна 2013. године, пројекат “Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома”, подржава спровођење Стратегије за унапређивање положаја Рома у Републици Србији  у одабраним областима као што су приступ основним правима, грађанско учешће, образовање, здравствена и социјална заштита, адекватно становање и креирање нових послова.

  1. Приступ основним правима – У оквиру подршке Ромима да добију лична документа и правну помоћ, као и да постану корисници здравствених, образовних и услуга социјалне заштите, покренуто је више од 969 административних и судских поступака за накнадни упис у матичне књиге рођених, за утврђивање датума и места рођења, као и за одређивање личног имена, а решено је 469 поступака у 20 пилот општина/градова.
  1. Формирање мобилних тимова – Мобилне тимове за инклузију Рома чине општински координатори за ромска питања, педагошки асистенти, здравствене медијаторке, као и представници Центара за социјални рад и Националне службе за запошљавање. Мобилни тимови у 20 пилот општина/градова помогли су да се око 1300 деце упише у предшколске установе. Спроведене су обуке из области антидискриминације за локалне пружаоце услуга у области социјалне и здравствене заштите, са укупно 2822 учесника.
  1. Јачање капацитета организација цивилног друштва – Након мапирања ромских и организација цивилног друштва које се баве инклузијом Рома у 20 општина/градова, 31 ОЦД и 4 мреже је учествовало у три циклуса обука. Програм обуке за 250 представника ОЦД је праћен менторством, а организације су добиле подршку у вези са доношењем и спровођењем локалних политика за Роме и Ромкиње.
  1. Спречавање напуштања школовања – Како би се спречило напуштање школовања у средњим школама широм Србије, обезбеђено је 1000 стипендија за ромске средњошколце. Ученицима се пружа и менторска и вршњачка подршка. Кроз пројекат је подржана обука и сертификација 191 педагошког асистената, као и обука за 208 ментора.
  1. Унапређење услова становања – На основу резултата детаљне анализе у 58 подстандардних ромских насеља (у 20 пилот општина и градова, као и у Обреновцу) направљена је листа приоритета за израду пројеката инфраструктуре. Израђено је 13 урбанистичких планова у 11 општина. Развијено је 13 модела становања Рома у Србији, а општине су изабрале пожељне моделе за своју територију. Израђено је 20 комплета техничке документације за пројекте инфраструктуре. Завршено је мапирање 583 подстандардна ромска насеља у Србији и успостављен географски информациони систем који омогућава праћење и унапређење услова становања.
  1. Одрживо запошљавање – У циљу стварања нових могућности за запошљавање Рома, изабраним предузећима која имају потенцијал за запошљавање Рома, као и ромским предузетницима је обезбеђена подршка у виду 150 комада опреме, али и менторства и обуке. Ових 17 предузећа је отворило 60 нових радних места за Роме и Ромкиње.

Пројектом је обухваћено 20 пилот општина: Бела Паланка, Бојник, Бујановац, Књажевац, Коцељева, Ковин, Крагујевац, Крушевац, Лесковац, Нови Сад, Оџаци, Палилула, Панчево, Прокупље, Смедерево, Сомбор, Ваљево, Врање, Житорађа и Звездара.

Европска подршка за инклузију Рома је пројекат вредан 4,8 милиона евра, пројекат који финансира Европска унија и спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији, обезбеђује подршку институцијама Републике Србије у побољшању положаја Рома у следећим областима: приступ основним правима, грађанском учешћу, тржишту рада, образовању, здравству, социјалној заштити, адекватном становању и креирању послова. Најважнији партнери пројекта су Канцеларија за људска и мањинска права, Министарство здравља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Стална конференција градова и општина, НВО Praxis, Фонд за образовање Рома, Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]