Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одобрени пројекти за инклузију Рома и Ромкиња на локалном нивоу

Објављено 28.09.2016.

romiЕвропска унија и Влада Швајцарске ће преко развојног програма Европски ПРОГРЕС подржати 16 пројеката организација цивилног друштва који ће допринети унапређењу положаја ромске заједнице у 34 програмске општине на југоистоку и југозападу земље. Пројекти, за које је опредељена подршка у висини од 150.000 евра, су усмерени на спровођење мера из Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2016-2025. у области образовања, запошљавања, становања, социјалне и здравствене заштите и безбедности.

„Европска унија и Влада Швајцарске су подржале ромску заједницу да се активно укључи у иницирање и спровођење мера из Стратегије зато што верујемо да је доследна примена овог важног документа најбољи начин да се остваре видљиви помаци и унапреди друштвено-економски положај ромске заједнице на локалу“, рекао је Грем Тиндал, менаџер Европског ПРОГРЕСа.

Од 39 организација које су доставиле предлоге пројеката, 25 је прошло у другу фазу која је обуватала спровођење обука за припрему предлога пројеката и јачање капацитета организација цивилног друштва у циљу њиховог оснаживања за примену конкретних активности од значаја за ромску заједницу на локалном нивоу. Током трајања позива од 18. маја до 4. јула, Европски ПРОГРЕС је организовао шест инфо сесија које су окупиле 63 учесника.

„Одобрени пројекти ће првенствено допринети економском оснаживању и запошљавању Рома и Ромкиња, унапређењу њиховог здравља и безбедности, посебно заштити од пожара који су чести у ромским насељима. На овај начин помажемо ромским организацијама, посебно оним које раде на локалу, да реализују идеје које ће допринети смањењу неједнакости и сиромаштва ромске заједнице која је једна од најугроженијих група у Србији”, навела је Ана Недељковић, менаџерка Сектора за добро управљање и социјалну укљученост у оквиру програма Европски ПРОГРЕС.

Програм ће пратити спровођење пројеката и корисницима помоћи пружати менторску подршку како би се обезбедила ефикасност и правилна имплементација активности. Пројекти ће почети да се реализују у септембру и октобру 2016. године.

Листа одобрених пројеката је доступна на вебсајту Европског ПРОГРЕСа www.europeanprogres.org.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]