Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Odobreni projekti za inkluziju Roma i Romkinja na lokalnom nivou

Objavljeno 28.09.2016.

romiEvropska unija i Vlada Švajcarske će preko razvojnog programa Evropski PROGRES podržati 16 projekata organizacija civilnog društva koji će doprineti unapređenju položaja romske zajednice u 34 programske opštine na jugoistoku i jugozapadu zemlje. Projekti, za koje je opredeljena podrška u visini od 150.000 evra, su usmereni na sprovođenje mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016-2025. u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i bezbednosti.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske su podržale romsku zajednicu da se aktivno uključi u iniciranje i sprovođenje mera iz Strategije zato što verujemo da je dosledna primena ovog važnog dokumenta najbolji način da se ostvare vidljivi pomaci i unapredi društveno-ekonomski položaj romske zajednice na lokalu“, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa.

Od 39 organizacija koje su dostavile predloge projekata, 25 je prošlo u drugu fazu koja je obuvatala sprovođenje obuka za pripremu predloga projekata i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u cilju njihovog osnaživanja za primenu konkretnih aktivnosti od značaja za romsku zajednicu na lokalnom nivou. Tokom trajanja poziva od 18. maja do 4. jula, Evropski PROGRES je organizovao šest info sesija koje su okupile 63 učesnika.

„Odobreni projekti će prvenstveno doprineti ekonomskom osnaživanju i zapošljavanju Roma i Romkinja, unapređenju njihovog zdravlja i bezbednosti, posebno zaštiti od požara koji su česti u romskim naseljima. Na ovaj način pomažemo romskim organizacijama, posebno onim koje rade na lokalu, da realizuju ideje koje će doprineti smanjenju nejednakosti i siromaštva romske zajednice koja je jedna od najugroženijih grupa u Srbiji”, navela je Ana Nedeljković, menadžerka Sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Program će pratiti sprovođenje projekata i korisnicima pomoći pružati mentorsku podršku kako bi se obezbedila efikasnost i pravilna implementacija aktivnosti. Projekti će početi da se realizuju u septembru i oktobru 2016. godine.

Lista odobrenih projekata je dostupna na vebsajtu Evropskog PROGRESa www.europeanprogres.org.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]