Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана завршна конференција пројекта „Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција за дискриминацију“

Објављено 07.06.2017.

nulta_tolerancija_na_diskriminaciju_konferencija„Европска унија је уз Србију у борби против дискриминације и веома смо задовољни оним што је урађено у твининг пројекту ‘Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција за дискриминацију’“, изјавио је представник Делегације ЕУ у Србији Николас Бизел.

Бизел је новинарима, уочи завршне конференције твининг пројекта, рекао да је ЕУ обезбедила финансијску подршку од 1,2 милиона евра.

“Много је учињено у смислу тренинга, да се ојачају капацитети институција Канцеларија за људска и мањинска права и Повереника за заштиту равноправности. То је важно за грађане Србије када је реч о борби против дискриминације, али је за Србију важно и у контексту придруживања ЕУ у оквиру поглавља 23”, указао је Бизел.

Директорка Канцеларије Владе Србије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је да се завршава двогодишњи пројекат који је спроведен у сарадњи са бечким Институтом за људска права “Лудвиг Билцман” и словеначком Канцеларијом за мањине.

“Ово је један од првих твининг пројеката и уговора који је Србија спровела у децентрализованом систему управљања, односно ми смо били у обавези да радимо администрирање и сва плаћања, контролишемо начин спровођења пројеката”, објаснила је Пауновић.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да је највећа корист од пројекта продубљивање сарадње са колегама из Аустрије и Словеније.

“Најзначајнија активност за нас је израда техничке спецификације за нову базу података јер је институција Повереника ојачала у свим сегментима, али тиме је растао и број протужби грађана, односно спремност да препознају и пријаве дискриминацију и било је потребно да базу података учинимо квалитетнијом”, закључила је Јанковић.

Информације о пројекту

Овај пројекат укупне вредности 1,2 милиона евра финансирала је Европска унија и кофинансирала Република у износу од 60,000 евра, а реализован је током протекла 22 месеца.

Пројекат је допринео унапређењу и промоцији имплементације релевантних законских и стратешких оквира за заштиту од дискриминације, заштиту права националних мањина и бранилаца људских права кроз додатно усаглашавање са европским стандардима.

Важан елемент пројекта чинила је и промоција примене мера у вези са остваривањем основних права предвиђених Акционим планом за поглавље 23 и фокусирање на принцип недискриминације и положај осетљивих друштвених група како и националних мањина. Такође, пројекат је допринео оснаживању постојећих капацитета Канцеларије за људска и мањинска права, Повереника за заштиту равноправности и других кључних актера у области заштите људских права са циљем да се антидискиминациона политика учини још учинковитијом и на републичком и локалном нивоу.

Активности које су реализоване пружиле су подршку Канцеларији за људска и мањинска права у процесу праћења реализације Акционог плана за остваривање права националних мањина као и праћења примене препрепорука механизама УН за људска права.

Посебан фокус стављен је на припремне процедуре за израду државног извештаја у оквиру механизма Универзалног периодичног прегледа (UPR) који ће Србија у оквиру трећег циклуса предати у октобру ове године. Поред тога, формулисане су и препоруке у вези са израдом наредне Стратегије за превенцију и заштиту од дискриминације са пратећим Акционим планом за период након истека актуелне стратегије.

Широк спектар друштвених актера попут представника полиције, полазника Правосудне академије, представника националних савета националих мањина, као и невладиних организација имали су прилику у да учествују у обукама које су за основни циљ имале размену искустава у домену анти-дискриминације и заштите права бранилаца људских права. Сада у последњим недељама пројекта развијамо и е-курс о превенцији и заштити од дискриминације са циљем да се тим путем оснаже капацитети актера у локалним заједницама, а посебно локалних самоуправа, за развој мера превенције дискриминације и мера усмерених на ширење свести о дискриминацији.

Институција Повереника за заштиту равноправности (ПЗР) је повећала своју видљивост на локалном нивоу са циљем да се на тај начин осигура равноправан приступ правној заштити свим особама које су биле жртве дискриминације. Посебан акценат стављен је на унапређивање ефикасности и ефективности препорука које издаје ПЗР, а које чине саставни део механизама којим се врши даља превенција дискриминације.

Развијен је и Етички кодекс који ће послодавцима пружати смернице за израду антидискриминационих пракси и мотивисати их да поштују одредбе Закона о превенцији и заштити од дискриминације и спрече појаву дискриминације у области рада. Кроз програм обуке за тренере који је реализован, повереница за заштиту равноправности и њена стручна служба имали су прилику да унапреде своја знање и вештине о методама за рад на ширењу свести о дискриминацији у контакту са различитим друштвеним актерима, што на дужи рок треба да допринесе томе да се повећа број притужби поднетих ПЗР.

Кључни резултати пројекта су:

  • Препоруке за унапређење процеса израде стратешких докумената у области заштите права националних мањина и заштиту равноправности,
  • Препоруке за унапређење процеса праћења имплементације препорука механизама УН за људска права као и за праћење примене акционих планова у области заштите од дискриминације и остваривања права националих мањина,
  • Допринос стратешким документима ПЗР у виду података добијених кроз истраживање јавног мњења “Однос грађана и грађанки према дискриминацији у Србији”,
  • Оснажени капацитети Повереника за заштиту равноправности за рад на ширењу свести и рад са различитим друштвеним актерима на националном и локалном нивоу као и за прикупљање доказа у случајевима дискриминације,
  • Е-курс за актере на локалном нивоу, посебно јединице локалне самоуправе, са циљем да се развијају мере за ширење свести и превенцију дискриминације на локалном нивоу,
  • Јачање капацитета за службенике у управи (74 учесника на обукама), националних савета националних мањина (64) и НВО (25) са циљем да се промовише приступ правној заштити и унапреди заштита права осетљивих група,
  • Обуке за полазнике Правосудне академије са примерима судске праксе у случајевима дискриминације (54 учесника) и обуке за представнике полиције (28) о заштити људских и мањинских права,
  • Активности за јачање свести грађана о заштити права бранилаца људских и права националних мањина.

Пројекат су реализовали бечки Институт за људска права „Лудвиг Болцман“ и словеначки републички Урад за народности који су своја искуства и знање о различитм системима заштите људских права и заштите равноправности у земљама Европске уније поделили партнерима у Србији. Четрдесетак експерата из земаља чланица ЕУ су сарађивали са Канцеларијом за људска и мањинска права, Повереником за заштиту равноправности и другим актерима размењујући искуства, знање и вештине у оквиру организованих обука, радних састанака, обуке на раду, анализе законодавних и инситуционалних анализа и израду препорука.

Завршном догађају присуствовали су и представници Канцеларије сталног координатора УН, Мисије ОЕБС у Србији, ресорних министарстава, националних савета националних мањина, Правосудне академије и организација цивилног друштва које се баве заштитом људских и мањинских права.

Кључне препоруке пројекта су препоруке за унапређење процеса израде стратешких докумената у области заштите права националних мањина и заштите равноправности, оснажени су капацитети Повереника за заштиту равноправности, препоруке за праћење процеса примене механизама УН за људска права, е-курс за актере на локалном нивоу, јачање капацитете за службенике у управи, обуке за полазнике Правосудне академије и активности за јачање свести грађана о заштитити права бранилаца људских и права националних мањина.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]