Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција „Демократија за све: политичко учешће ЛГБТИ особа на Западном Балкану“

Објављено 29.09.2015.

demokratija_lgbt_konferencija - logoЛабрис – организација за лезбејска људска права, заједно са партнерским организацијама из Сједињених Америчких држава и Немачке, Геј и лезбејским Виктори институтом и Хиршфелд Еди фондацијом, а уз финансијску подршку USAID, Астреа и Министарства спољних послова Немачке, организовала је 15, 16. и 17. септембра у Београду, конференцију „Демократија за све: Политичко учешће ЛГБТИ особа на Западном Балкану“.

Конференција са темом политичког учешћа ЛГБТИ особа на Западном Балкану, која је одржана у Народној скупштини Републике Србије 15. септембра, а затим и у београдском хотелу “88 rooms” 16. и 17. септембра, чини круну једногодишњег пројекта Лабриса (уз сарадњу са Геј и лезбејским Виктори институтом и НДИ) који је реализован током 2014. године, а током кога су 22 аутоване ЛГБТИ особе из Србије, Босне и Херцеговине, Албаније, Македоније, Црне Горе и са Косова, прошле тренинг за политичко лидерство, чиме су стекле основно искуство о политичком активизму али и о начину на који са становишта политичког ангажовања могу утицати на целокупне друштвене токове.

Састанку у Дому Народне скупштине Републике Србије, присуствовали су осим активиста/ткиња цивилног сектора, представника/ца амбасада и независних институција на локалном и републичком нивоу, посланици/це из Албаније, Србије и Ирске, као и представник Владе Црне Горе, док су посланици/це из Словеније, Црне Горе и Македоније, узели активно учешће на панелима током конференције.

Ово је био први пут да у једној земљи на простору Западног Балкана, ЛГБТИ активисти/ткиње заједно са доносиоцима одлука разговарају о већем степену партиципације недовољно заступљених група, међу којима је свакако и ЛГБТИ заједница.

Један од циљева овог састанка и читаве конференције, било је и повезивање народних посланика/ца из земаља Западног Балкана са колегама/цама из земаља ЕУ како би се размениле идеје о њиховој улози на промоцији људских права ЛГБТИ особа и унапређењу равноправности ове мањинске групе.

Испред Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије говорила је народна посланица Љиљана Малушић која је истакла да постоји напредак у погледу политичке подршке правима ЛГБТИ особа како на нивоу Владе тако и на нивоу Народне скупштине. Посланица Малушић је указала на низ активности које је Одбор преузео, истакавши на прво место организацију представљања годишњег извештаја о положају ЛГБТИ популације као и заједничко представљање предлога јавних политика за побољшање положаја ЛГБТИ заједнице у Србији, додавши да ће Одбор наставити још интензивније да се бави питањима заштите права ЛГБТИ популације.

Присутнима се обратио и посланик Џери Бутимер (Jerry Buttimer) из Ирске, који је изразио је задовољство што је позван да учествује на овом скупу и додао да се морају наћи механизми за супротстављање стереотипима у циљу постизања пуне равноправности у друштву.

Међу говорницима је био и регионални директор Националног демократског института за Централну и Источну Европу, Роберт Бенџамин (Robert Benjamin) из САД и дугогодишњи посланик немачког Бундестага Мајкл Каух (Michael Kauch) као и саветник црногорског премијера, Јован Којичић, који је поздравио ову иницијативу парламента Републике Србије, најавио сличну иницијативу у Црној Гори, истакавши значај образовања као један од главних инструмената за борбу против друштвених стереотипа.

Представник НДИ (Национални Демократски Институт), Марко Ивковић, представио је регионално истраживање јавног мњења о ставовима према ЛГБТИ особама у региону и о томе како ставови утичу на политичку партиципацију, након чега је била отворена дискусија о томе колико су политичке партије спремне да подрже права ЛГБТИ особа. Један од закључака регионалног истраживања јесте да ће већа видљивост ЛГБТИ особа допринети већем разумевању од стране опште популације и да ће та видљивост последично водити већој правној и социјалној једнакости. Још један значајан податак истраживања јесте чињена да подршка правима ЛГБТИ особа, конкретно паради поноса, не утиче на популарност политичких странака.

У Дому Народне скупштине се разговарало о проблемима са којима се сусрећу ЛГБТИ особе у земљама Западног Балкана, као и о превенцији и унапређивању механизама којима би се сузбила хомофобија. Такође ово је била веома добра прилика да се размене искуства парламента из региона, да се разговара о политичким правима ЛГБТИ особа и да се заједничким снагама дође до решења које ће побољшати статус ове маргинализоване друштвене групе.

Конференцију су отворили амбасадор Немачке у Београду, Аксел Дитман и отправник послова амбасаде Сједињених америчких држава у Београду, Гордон Дугуид.

Током наредна два конференцијска данасу се могли чути аргументи који говоре о томе које су позитивне стране које добија читаво друштво од плурализације политичког простора као и о томе које су најбоље праксе у процесима демократског учешћа и заштите људских права ЛГБТИ особа на Балкану.

Конференцији се придружило више мушких говорника, те је генерални закључак да је потребно више жена у политици а свакако и да је неопходно да ЛГБТИ заједница има своје представнике/це у парламенту.

На панел дискусији где се разговарало о учешћу трансродних/транссексуалних особа у политичком животу, учесници/це су закључили да већа видљивост транс особа води ка већем степену разумевања потреба ове заједнице као и томе да се питања важна за транс заједницу нађу на агенди на свим нивоима власти.

На овом задатку, као и на интеграцији транс заједнице у политичком и социјалном смислу, читава ЛГБТИ заједница мора радити заједно. Неопходно је и важно разумевање и поштовање које се огледа у коришћењу граматички исправних родова, имена, родних идентитета, као и у јасној подршци жртвама насиља и дискриминације.

Више информација о Конференцији потражите на адреси labris.org.rs.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]