Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција о ефектима деинституционализације

Објављено 03.02.2016.

konfsaveРепублички завод за социјалну заштиту је у четвртак, 17. децембра 2015. године, организовао Међународну конференцију „Процена вредности и ефеката деинституционализације у систему социјалне заштите у Републици Србији“. Конференција је била завршна активност у оквиру пројекта „Процена вредности и ефективности система социјалне заштите“ (Social Protection Assessment for Values and Effectiveness – SAVE), фокусираног на сагледавање ефеката процеса деинституционализације у систему социјалне заштите у Републици Србији.

Пројекат “Процена вредности и ефективности социјалне заштите – SAVE” је први пројекат у Србији који се, у оквиру програма PROGRESS, бавио трошковима ефективности и ефикасности дела система социјалне заштите. Републички завод за социјалну заштиту био је носилац пројектних активности и, у партнерству са Европским центром  за социјалну политику и истраживања из Аустрије, сачињава препоруке за даље унапређивање процеса деинститутционализације у Србији.

На самом почетку, на импресиван начин – рецитујући – учеснике Конференције је поздравио Драгослав Новевски, корисник услуге „Становање уз подршку“ при установи „Срце у Јабуци“ из Панчева. На Конференцији су представљена досадашња искуства и примери добре праксе Републике Србије, као и стечена знања и искуства из земаља Европске уније у процесу деинституционализације.  Поред представника Републичког завода за социјалну заштиту, о деинституционализацији су говорили представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Европског центра за социјалну политику и истраживања из Аустрије и представници пружалаца услуга у систему социјалне и здравствене заштите, из јавног и цивилног сектора.

Државни скретар, Др Ненад Иванишевић учесник на конференцији, нагласио је значајан допринос завода за социјалну заштиту (Републичког и Покрајинског) у изради, планирању и развоју иновативних решења у систему социјалне заштите, посебно у области развоја услуга и сервиса подршке који су усмерени на ванинституционални смештај корисника и услуге које подржавају живот корисника у окружењу које је од најбољег интереса по корисника. – Процес деинституционализације није поступак исељавања корисника и затварања установа за смештај у систему социјалне заштите, нагласио је Др Иванишевић. – Наше активности усмерне су на развој, унапређење услуга усмерених на кориснике на смештају са једне стране, као и на успостављање и унапређење услуга и сервиса који треба да превенирају институционални смештај корисника.

– Републички завод за социјалну заштиту, од свог оснивања пре 10 година, има основни задатак да допринесе  изградњи интегралног модела социјалне заштите, обезбеђујући механизме за подстицање и праћење процеса промена које су започеле у скоро свим установама у систему, као и да подстакне и пружи подршку пружаоцима услуга у процесу успостаљања услуга у заједници. Отуда је прелазак са модела институционалне заштите на модел услуга у заједници, односно процес деинституционализације саставни део свакодневних активности Завода. Од посебног је значаја допринос нормативном уређивању и стандардизацији услуга и сталном развоју система квалитета, кроз увођење процеса акредитације и система лиценцирања стручних радника и пружаоца услуга, рекао је Предраг Петровић, директор Завода. – Остварујући своје програмске циљеве и задатаке, уз поштовање свих актера у систему социјалне заштите, Завод је успео да постане установа препознатљива као релевантан сарадник и партнер и пружаоцима услуга у локалним срединама и доносиоцима одлука и међународним организацијама, које делују у области социјалне заштите.

Извор: www.zavodsz.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]