Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција о значају сарадње ОЦД и локалних самоуправа у спровођењу политика намењених Ромима

Објављено 20.11.2014.

Uloga_i_znacaj_saradnje_OCD_i_lokalnih_samouprava_u_sprovodjenju_politika_namenjenih_Romima_i_RomkinjamaДиректор Канцеларије за људска и мањинска права, Сузана Пауновић, обратила се 19. новембра учесницима на конференцији „Улога и значај сарадње организација цивилног друштва и локалних самоуправа у спровођењу политика намењених Ромима и Ромкињама“.

Политика Владе Републике Србије опредељена за унапређивање положаја и статуса Рома, о томе говоре нормативни оквири, као и бројне иницијативе. Међутим да би могли да говоримо о успешности националних политика неопходна је имплементација на локалном нивоу, а као најважније партнере препознајемо управо организације цивилног друштва и локалне самоуправе, истакла је Пауновић.

Наш  циљ је укључивање што више ромских организација цивилног друштва у израду и доношење локалних акционих планова. Важно је да оне буду оспособљене да препознају свој значај и улогу и утичу на приоритете планова у својим срединама, а затим да буду и активни учесници у њиховом спровођењу у пракси и да пронађу и ојачају своју улогу у свим овим процесима, поручила је Пауновић.

Пројекат „Овде смо заједно-Европска подршка за инклузију Рома“ настао као потреба да се пружи пуна подршка спровођењу Стратегије за унапређење за положаја  Рома у областима као што су приступ основним правима, грађанско учешће, образовање, здравствена и социјална заштита, адекватно становање итд.

Пауновић оцењује да је пуно активности реализовано у претодних годину дана и превазиђено доста препрека, и направила осврт на постигнуте резултате:

  • Формирано је 20 мобилних тимова за инклузију Рома у 20 пилот општина, чине ромски координатор,  педагошки асистент, здравствена медијаторка, представник Националне службе за запошљавање и Центра за социјални рад и додала да Канцеларија за људска и мањинска права настоји да у наредном периоду кроз SIDA/OEBS пројекат запосли још 10 координатора за инклузију Рома у јединицама локалне самоуправе.
  • Мобилни тимови су већ направили резултат на терену и повећали број за 509 уписане деце у предшколске установе.
  • Покренуто 621 административних и судских поступака за накнадни упис у матичне књиге рођених.
  • На позив за мапирање добрих пракси у запошљавању Рома и Ромкиња пријављено је  245 различитих предузећа, предузетничких радњи, удружења грађана, задруга, пољопривредних газдинстава.  Биће подржано најмање 17 предузећа/иницијатива који ће запослити минимум 70 појединаца, са акцентом на већинску заступљеност Ромкиња.
  • Објављена је Студија о постојећим моделима становања која је послужила као нека врста каталога из којег су општине изабрале пожељне моделе за своју територију.
  • У области становања, спроведена је детаљна анализа ромских насеља у 20 пилот општина, којима је прикључен и Обреновац. Укупно је регистровано 101 насеље, а детаљно је анализирано 58 подстандардних ромских насеља. Резултати анализе ће послужити за прављење листе приоритета за израду пројеката инфраструктуре у ромским насељима.
  • Обављена је селекција подстандардних ромских насеља у 20 пилот општина за која је потребно израдити урбанистичке планове. Укупно је евидентирано 13 насеља у 11 општина за које ће бити израђени урбанистички планови.
  • У сфери просвете, завршена је обука нове групе од 25 педагошких асистената, у сарадњи са Министарством просвете, која ће проћи комплетан програм обуке са осталима педагошким асистентима као део њихове сертификације. Кроз овај пројекат биће подржана обука и сертификација свих 181 асистената.
  • На конкурс за стипендирање који је објавило Министарство просвете се пријавило скоро 1000 кандидата из око 200 средњих школа.

Конференцију је организовала Канцеларија за људска и мањинска права у Клубу посланика у Београду, 19. новембра 2014. године у сарадњи са Мисијом OEBS-а у Србији, у оквиру пројекта „Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома“, који се финансира средствима Европске уније.

Конференција је окупила представнике 20 општина и градова и представнике организација цивилног друштва са циљем да се унапреди сарадња на локалном нивоу у вези доношења и спровођења политика за Роме и Ромкиње на локалу.

Учесницима на конференцији обратити су се Иван Бошњак, државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ивана Ћирковић, директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, Мирјана Максимовић, заменица менџера Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Карин Вагнер, вршилац дужности шефа одељења демократизације Мисије OEBS  у Србији и Јоланда Сан Хозе, шеф првог сектора операција у Делегацији ЕУ у Србији.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]