Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција о ЛГБТ правима

Објављено 15.09.2014.

Konferencija o LGBT pravimaДемократска друштва, посебно она која имају амбицију да постану део Европске уније, дужна су да поштоју права ЛГБТ популације, а Србија је протеклих година направила велики искорак у том смеру, оцењено је конференцији “Будућност припада нама: ЛГБТ права на путу ка приступању ЕУ”.

На конференцији је истакнуто да Србија предстојећом “Недељом поноса” тек треба да докаже да ли је демократско друштво, преноси Танјуг.

Комесар немачке владе за људска права Кристоф Штресер је рекао како се нада да ће “Парада поноса” у Београду, заказана за 28. септембар, бити добра вест у медијима широм Европе.

“Обавеза је Владе Србије да наметне поштовање права на изражавање и организовање ове параде. Мора бити јасно стављено на знање свима да се насиље над учесницима неће толерисати. То би могао да буде и добар сигнал у преговорима са ЕУ”, рекао је Штресер.

Стресер је подсетио како је у “Паради поноса” у Манхајму пре неколико дана учествовало 75.000 људи, четвртина градске популације и да је поносан на еволуцију немачког друштва која је одражава у тој бројки.

Учесницима конференције обратила се и посланица Европског парламента, припадница групе Зелених, Тери Реинтке, која је рекла да та институција чврсто стоји на становишту да права сексуалних мањина јесу људска права и лаксмус-тест стања слобода у друштву.

“ЛГБТ популација заслужује иста права у јавном али и у приватном животу, јер можемо доћи до пуне еманципације само ако ЛГБТ заједница има иста права када је реч о породичним правима. И у Европском парламенту има много људи који су против овога, али на том питању се мора инсистирати”, рекла је Реинтке.

Упозорава да хомофобија у Европи постоји на тржишту рада, политици, у свим сферама друштва, и мора се одлучно радити на њеном сузбијању, а свако напредно друштво мора да се бори против хомофобичних напада и говора мржње.

То, како каже Реинтке, у коначној инстанци треба да подразумева и реформу образовања, а у Немачкој је већ покренута велика дебата о промени наставних програма када је реч о ЛГБТ правима, правима Рома и особа са посебним потребама.

У име Србије, учесницима се обратио председник скупштинског Одбора за људска права Мехо Омеровић, представивши историју законодавне активности парламента која је посредно или непосредно дотицала и питање положаја ЛГБТ заједнице.

“Нема сумње да ово није довољно. Постоје бројни примери проблема са којима се припадници ЛГБТ популације свакодневно суочавају, као што су насиље и претње. Ту су и стереотипи којима се подстиче дискриминација и насиље према ЛГБТ популацији. Морамо зато наставити законодавну делатност, али пре свега примену већ донетих закона”, рекао је Омеровић.

Истиче да све институције у Србији морају да осигурају примену Устава и закона и гарантују поштовање људских и мањинских права.

“Не желимо да питање положаја ЛГБТ популације посматрамо само кроз призму ‘Параде поноса’, јер желимо да о том питању говоримо као проблему поштовања основних људских права”, казао је Омеровић.

Дводневну конференцију организовала је организација за лезбејска људска права Лабрис уз подршку неколико немачких фондација.

Извор: РТС

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]