Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана међународна конференција “Улагање у децу – добробит за сву децу”

Објављено 12.10.2017.

Međunarodna konferencija “Ulaganje u decu – dobrobit za svu decu”Међународна конференција “Улагање у децу – добробит за сву децу”, са гостима из 21 европске државе, у организацији Мреже организација за децу Србије (МОДС), Eurochild-а, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) и UNICEF-а свечано је отворена 12. октоббра у Београду, у Клубу посланика.

На отварању конференције, на којој су представљена међународна искуства и примери јавних издвајања из буџета са циљем да се смањи сиромаштво и социјална искљученост деце, истакнута је важност усклађивања јавних финансијских ресурса са политикама и законодавством које утичу на децу. На конференцији је наглашена посвећеност Србије у борби против сиромаштва деце и на испуњавању развојне агенде Уједињених нација.

Предлог закона о финансијској подршци породици са децом ускоро у Скупштини

Том приликом Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Владе Републике Србије истакла је улогу Савета за права детета као механизма за координацију који ће омогућити сарадњу на праћењу и унапређењу политика за децу.

„Најисплативији друштвени циљ јесте улагање у децу. Имамо спремне мере и законе којима ћемо дати кључан допринос у том правцу. Радимо на ревизији Стратегије за подстицање рађања, ускоро ћемо у скупштинску процедуру упутити Предлог закона о финансијској подршци породици са децом. Стварамо национални механизам за примену Циљева одрживог развоја и сигурна сам да ће борба против сиромаштва исто као и здравље и образовање и родна равноправност бити у нашем фокусу“, рекла је министарка Ђукић Дејановић на отварању конференције.

Влада Републике Србије мора да усклади и поштује међународне законе

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да Влада Републике Србије у потпуности прихвата и спроводи политику подршке деци од најмлађег узраста, кроз различите програме за децу и њихове родитеље или старатеље и додао да обезбеђивање минималне финансијске сигурности породици са децом Република Србија реализује првенствено кроз примену Закона о социјалној заштити и Закона о финансијској подршци породици са децом, као и кроз заштиту права детета, на која смо се обавезали Конвенцијом о правима детета УН и свим пратећим домаћим и међународним законским актима и подактима. Србија је у потпуности посвећена најважнијем улагању у будућност земље – улагању у рани развој детета.

Заменица директора UNICEF-а Северине Леонарди је посебно указала да је Влада Републике Србије јасно  посвећена благостању деце и да улаже у различите врсте новчаних давања и услуга које директно или индиректно утичу на децу. Међутим, структура буџета и даље у потпуности не одражава ова улагања и не пружа пун увид у детаље. Стога, UNICEF позива Владу да дефинише методологију за боље праћење инвестиција које су у вези са децом и створи основу за буџетирање које је по мери деце.

Улагање у децу је улагање у будућност све деце и свих нас

На почетку конференције, присутни учесници су имали прилике да чују и снимљено обраћање Комесарке за запошљавање, социјална питања и инклузију Маријан Тајсен које је послала поруку да се брига о деци  практично сама отплати: „За мање од десет година нашем друштву се у потпуности врати инвестиција.

“Упоредите то са временом отплате од 40 година за један пут. Уколико бринете за децу, инвестирајте у њих. У Београду или Бриселу, делимо исти став да ни једно дете не треба да буде сиромашно или искључено из друштва. Зато подржавам ваш циљ: инвестирање у благостање и будућност све деце“, напоменула је Маријан Тајсен.

Финансије су увек највећи проблем, али ефикасно улагање у децу и породице смањиће сиромаштво све деце

Преко 100 присутних на конференцији чуло је обраћање и државне секретарке Министарства финансија Мирјане Ћојбашић:

„Република Србија озбиљно ради на успостављању јединственог система за планирање, припрему и имплементацију инфраструктурних инвестиција. Посебан изазов у будућности биће препознавање значаја  „меких“ инвестиција, међу којима је инвестирање у децу, као један од приоритета за национално инвестирање, имајући у виду стопе повраћаја код ове врсте улагања. Инвестирање у децу нису само инвестиције у њих саме већ и у повећање запошљивости њихових родитеља, пре свега мајки, које кроз ефикасније пружање јавних услуга имају, између осталог, и веће могућности да изађу на тржиште рада и постану економски јаче. Зато све фазе јавног инвестирања морају бити детаљно планиране, алоициране а потом и ефикасно имплементиране“, нагласила је Ћојбашић.

Менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) Иван Секуловић да је неопходно да знамо колико издвајамо за децу и породице са децом и како изгледа структура тих улагања, а Имајући у виду изнад просечно сиромаштво код деце и породицама са децом у Србији.

„То је једини начин да унапредимо ефикасност улагања и заговарамо већа издвајања за децу. Отварање постојећих административних података, информациона умрежавања и унапређење програмске класификације, посебно Програма 11 Социјална и дечија заштита који тренутно недовољно јасно указује на расходе за децу, уз спровођење свеобухватне анализе издавања за децу активности су на којима ће Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије наставити да пружа подршку у наредном периоду“, објаснио је Секуловић.

Закључци

На конференцији је закључено да је неопходно интензивирати рад на спровођењу УН Циљева одрживог развоја, где је борба против сиромаштва деце на првом месту, унапредити праћење и процену издвајања за децу и породице у Србији, развити групе услуга у заједници које ће бити подршка породици, нарочито породицама које су у ризику од раздвајања, да је потребан већи обухват услугама које ће бити доступне и новчаним давањима породици и деци која живе у сиромаштву…

Фотографије са конференције погледајте на Фејсбук страници МОДС.

Извор: zadecu.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]