Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана обука „Зауставимо говор мржње“

Објављено 07.08.2017.

Obuka "Zaustavimo govor mržnje"Велики број младих у Србији не жели да учествује у програмима размене са другим младим људима из региона. Овај поражавајући податак који је са учесницама/има тренинга Зауставимо говор мржње поделила Бојана Перовић добијен је у истраживању Министарства омладине и спорта и један је од оних који показује да млади још увек живе са предрасудама и стереотипима о различитим друштвеним групама, било оне суседи у региону или мањинске групе унутар самог друштва. Тај податак говори и о томе да дискриминаторан говор и говор мржње постоје у јавној сфери и обликују мишљење и ставове грађана и грађанки, а указује и на важност рада са младим људима како би се градило толерантније и инклузивније друштво.

Кровна организација младих Србије и Институт за медије и различитости Западни Балкан окупили су групу младих активиста/киња из различитих делова Србије заинтересованих за тему слободе изражавања и говора мржње на тренингу за вршњачке едукаторе. Тродневни тренинг, организован уз подршку Европске омладинске фондације, део је Кампање за борбу против говора мржње Републике Србије, а за циљ има да подигне свест младих људи о говору мржње и његовим последицама. Пројекат Зауставимо мржњу, жели да помогне младима у Србији да препознају, разумеју и боре се против говора мржње online и offline.

Учесници су разговарали о људским правима, али и обавезама, а нарочито о слободи изражавања и њеним границама, о одговорној употреби интернета, о говору мржње и начинима да му се супротставе. Током тренинга представљени су и Савети за борбу против говора мржње, низ кратких и ефективних савета који помажу онима који су суочени са говором мржње да процене најбољу реакцију. Идеја ових савета је и да промовишу културу ненасилног дијалога.

Окупљенима се путем Скајпа обратио Мено Етема, координатор No Hate Speech кампање Савета Европе који је учеснике упознао са европском кампањом, идејама и вредностима које иза ње стоје али и моделима борбе против говора мржње које Савет Европе примењује. Тако је Мено учесницима говорио о наративима и како они функционишу, односно о важности контра и алтернативних наратива у борби против говора мржње на интернету.

Учесницима је нарочито занимљиво било гостовање представница Европске омладинске фондације, Министарства омладине и спорта и Министарства пропсвете, науке и технолошког развоја. Са њима се повео разговор о вршњачком насиљу, улози школа и васпитача у борби против насиља као и постојећим механизмима који различити актери могу користити да се заштите или боре против вршњачког насиља.

Активисти националне кампање представили су свој рад и активности у оквиру кампање против говора мржње, како би полазницима тренинга дали идеје шта све могу да предузму како би се против говора мржње борили у својим локалним срединама.

Учесници су готово једногласни да је најзанимљивија активност била ‘Пази, снима се’ где су имали два сата да осмисле и пошаљу своје поруке толеранције и љубави кроз кратак видео.

Сваки од полазника спровешће минимум једну пратећу активност: едукацију у локалној школи, написаће блог о теми о којој се на тренингу говорило или ће организовати уличну акцију. Биће то њихов допринос ширењу вредности о којима смо током три дана говорили, а надамо се да је то само почетак њихове борбе против говора мржње и изградње друштва где се различитости поштују.

Извор: koms.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]