Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана субрегионална конференција о напретку у имплементацији Агенде 2030

Објављено 14.09.2018.

Održana subregionalna konferencija o napretku u implementaciji Agende 2030Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић 13. септембра је поручила да су смањење сиромаштва, квалитетније образовање, здрава животна средина, подизање економије и јачање институција најважнији циљеви одрживог развоја. Брнабић је, отварајући субрегионалну конференцију о напретку у имплементацији Агенде 2030, истакла да, иако тежње за њихово остварење могу деловати утопијски, морамо наставити да идемо ка друштву у којем нико неће бити искључен и заборављен.

Она је нагласила да су циљеви одрживог развоја осмишљени као идеја водиља за оне који настоје да побољшају животе људи, да би свет који остављамо будућим генерацијама био бољи од овог у којем данас живимо.

Према њеним речима, циљеви су глобални, али су путеви ка њиховом остварењу другачији у свакој земљи, а спровођење је заједнички посао Владе, цивилног друштва, академске заједнице, локалних заједница и међународних институција. Премијерка је, у том смислу, нагласила да је Србија међу првима у децембру 2015. године формирала Међуресорну радну групу за спровођење Агенде 2030, а да је Скупштина Србије такође међу првима у свету урадила процену могућности за реализацију циљева и формирала фокус групу која надгледа рад Владе у овој области.

Влада Србије, како је додала, посебну пажњу посвећује образовању, економском развоју и смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште и мерама превенције и адаптације на климатске промене. Брнабић је као услов за изградњу модерне Србије навела модерну економију, и додала да држава после периода фискалне консолидације наставља економске реформе. Премијерка је поновила да је реформа образовања кључни приоритет Владе, односно да се млади оспособе за критичко мишљење и аналитичко размишљање без обзира на посао којим ће се бавити.

Знање, креативне идеје и иновације су од кључног значаја за наш брзи и одрживи развој, поручила је она, указавши на то да је жеља да се економија трансформише у економију засновану на иновацијама и модерним технологијама.

Према њеним речима, у току је израда нацрта закона о климатским променама, као и пројекат о повећању отпорности локалних самоуправа на климатске промене. Такође, у изради је и нацрт националног плана за одбрану од суше, а Влада стимулише отварање података јавних институција како би они могли даље да се користе за стварање нових решења и услуга, додала је она.

Премијека је прецизирала да је и придружење ЕУ од великог значаја за напредак Србије и читавог Западног Балкана, јер се Агенда 2030 и Стратегија развоја Европе и Југоисточне Европе до 2020. године у великој мери преклапају.

Конференцију о напретку у имплементацији Агенде 2030, која је одржана 13. септембра у Палати Србија, организовала је Влада Србије, уз подршку тима Уједињених нација у Србији и Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ). Скуп је окупио представнике влада држава региона, приватног сектора, међународних институција, а посебан фокус био је на социјалној инклузији и одрживом разоју, као и промоцији тржишне економије.

Агенду УН о одрживом развоју до 2030. године је усвојило више од 150 држава у септембру 2015. године и она обухвата кључне елементе попут економског раста, социјалне инклузије, заштите животне средине и друго. Циљеви одрживог развоја који су обједињени у Агенди представљају универзалан позив на деловање како би се решавали глобални изазови, окончало сиромаштво, заштитила планета и свакоме обезбедило да ужива у миру и просперитету. Циљева одрживог развоја има 17, а уз сваки од њих је утврђено и више конкретних задатака (укупно 169) које треба остварити до 2030. године.

Извор: www.srbija.gov.rs

Агенда 2030 суштинска компонента у промени друштва

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде 2030 у Републици Србији, овом приликом је изјавила је да је Агенда 2030 суштинска компонента глобалних напора у циљу позитивне трансформације савременог света.

Партнерство и сарадњу целокупне међународне заједнице, на различитим нивоима, а посебно регионалном и субрегионалном, сагледавамо као предуслов да Агенда одрживог развоја буде спроведена на целовит начин у свим њеним димензијама – економској, социјалној и еколошкој, нагласила је она.

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици истакао је да су напредак ка остварењу циљева одрживог развоја садржаних у Агенди 2030 и ЕУ интеграције неодвојиви процеси, будући да су они део једне исте реформе коју свака од земаља треба да спроведе за себе.

Подршка ЕУ Србији, кроз IPA фондове, функционише двојако: кроз промоцију реформи неопходних за будуће чланство у ЕУ, и промоцију одрживог развоја у складу са Циљевима одрживог развоја Уједињених нација, напоменуо је Фабрици.

Извор: www.srbija.gov.rs

Фабрици: Земље Западног Балкана могу да помогну циљевима Агенде 2030

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да су Агенда 2030 и реализација циљева одрживог развоја саставни део политике ЕУ и за саму ЕУ.

“Ми од 2015. године пратимо остваривање на годишњем нивоу циљева одрживог развоја у ЕУ и уверени смо да ће напредак на том плану довести до остварења наших општих циљева”, казао је Фабрици и додао је да је план да у следећи буџет од 2021. до 2027, ЕУ уврсти циљеве одрживог развоја.

Истакао је да у земљама Западног Балкана постоји одлична и јединствена прилика да се помогне циљевима који се тичу остварења коначног циља ових земаља – учлањења у ЕУ.

Фабрици је казао да ЕУ улаже у Србију и даје јој помоћ од 200 милиона евра с циљем да што пре спроводе реформе да би ушла у Унију, али и да би остварила циљеве одрживог развоја.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]