Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана јавна расправа “Пореске олакшице – подстицај развоју филантропије и грађанског активизма у Србији”

Објављено 27.10.2015.

trag_debataУчесници дебате “Пореске олакшице – подстицај развоју филантропије и грађанског активизма у Србији”, коју је Траг фондација организовала у оквиру Недеље парламентаризма, сагласни су да организовање редовних састанака и јавних слушања са Одбором за финансије, републички буџет и трошење јавних финансија Народне скупштине Републике Србије, као и већа сарадња кроз редовне састанке између посланика, компанија и организација цивилног друштва, представљају потребне механизме за унапређења пореских олакшица за давање у општекорисне сврхе у Србији.

Јавна дебата је одржана 19. октобра 2015. године у Народној банци Србије са учешћем око 40 учесника/ца, народних посланица и посланика, представника/ца компанија и организација цивилног друштва. Дебата је била посвећена јачању дијалога и сарадње између грађана/ки и народних посланика кроз унапређење механизама за подстицање давања у општекорисне сврхе у Србији.

Панелисти на јавној дебати су били Верољуб Арсић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије и председник Одбора за финансије, републички буџет и трошење јавних финансија, Наташа Вучковић, народна посланица, Ненад Нешовановић, директор, Пореско-правно одељење, КПМГ д.о.о. Београд, Биљана Дакић Ђорђевић, извршна директорка Траг фондације, Аница-Маја Бољевић, извшна директорка фондација фАКТ из Црне Горе, и Нејтан Кошел, фондација Каталист. Модератор дебате је била Марија Митровић из Траг фондације.

Током дебате панелисти и учесници су разговарали о значају пореских олакшица за општекорисне сврхе за грађане/ке, државу, компаније, законским решењима и недостатцима у имплеменатицији  механизмима за давање за општекорисне сврхе. Учесници дебате су дискутовали о могућим механизмима сарадње посланика и других актера са циљем унапређења прописа и праксе у овој области.

Наташа Вучковић и Верољуб Арсић су из улоге народних посланика указали на законске процедуре доношења прописа за давања у општекорисне сврхе као и на могуће будуће механизме сарадње посланика са грађанима у овој области.

Директор Пореско-правног одељења КПМГ Ненад Нешовановић је истакао да у нашем правном систему постоје само пореска умањења за правна лица у износу од 5 процената од укупног прихода. Нешовановић је казао да стоји да свака пореска олакшица значи мање прихода за буџет, али треба поставити питање да ли ми тиме суштински правимо основ за бољу будућност нашег друштва.

Нејтан Кошел је изнео податке о броју и износима донација који су прикупљени у јавним филантропским акцијама, где је посебно истакао да су највећи донатори у Србији појединци са 38 процената свих донација.

Аница Маја Бољевић је пренела искуства у погледу пореских олакшица за општекорисне сврхе и упознала је учесника са праксом у овој области у Црној Гори. Она је указала да одговорност за унапређење механизама за давање сносе посланици али и организације цивилног друштва јер је њихова обавеза да брину о интересима грађана.

Биљана Дакић Ђорђевић је указала на ствари које треба урадити у наредном периоду како би се подстакла давања за општекорисне сврхе у Србији. Пре свега потребне су измене Закона о порезу на добит правних лица како би се обезбедио једнак третман пружалаца услуга социјалне заштите (јавне иснтитуције и организације цивилног друштва),  затим доношење мишљења Министарства финансија како би се осигурала функционална примена Закона о порезу на добит правних лица као и измена Закона о порезу на доходак грађана како би се предвидео механизам за пореске олакшице за појединце.

Учесници/це дебате, након уводних обраћања панелиста, укључили су се у дискусију кроз питања за панелисте али и кроз своје предлоге за унапређење ове области. Траг фондација ће у наредном периоду наставити рад у овој области у складу за закључцима ове дебате.

Извор: www.tragfondacija.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

12.11.2021.

Одржан Београдски Ignite „УКЉУЧИ се online 9“

44. Beogradski Ignite „Uključi se online 9“

Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 9“, који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“, одржан је 9. новембра 2021. године…

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]