Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржани консултативни састанци о изради Акционог плана за спровођење Партнерства за отворену управу 2018-2020.

Објављено 15.10.2018.

Open Government Partnership - logoУ организацији Грађанских иницијатива, испред конзорцијума организација цивилног друштва које су добиле подршку Trust Fond-а Партнерства за отворену управу, и Министарства државне управе и локалне самоуправе, одржана су два консултативна састанка поводом израде Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу у Републици Србији за период 2018 – 2020. године.

Са циљем да се промовише Партнерство за отворену управу, представе и продискутују досадашњи остварени резултати у спровођењу ове иницијативе у Републици Србији и укључе сви заинтересовани актери у израду новог акционог плана, одржани су састанци 5. октобра 2018. године у Нишу и 8. октобра 2018. године у Шапцу. Представници и представнице организација цивилног друштва, бизнис сектора и локалних самоуправа дискутовали су заједно са представницима/ама Посебне међуминистарске радне групе задужене да припреми нови акциони план о активностима које се односе на унапређење учешћа јавности у процесу одлучивања, приступу грађана и грађанки информацијама којима располажу органи управе, отвореним подацима, фискалној транспарентности и одговорности и интегритету власти.

С обзиром да је једно од основих начела Партнерства за отворену управу сарадња са организацијама цивилног друштва, Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом је од самог почетка врло активно укључена у процес спровођења ове иницијативе у Републици Србији, како у фази креирања акционих планова, тако и у фази њихове имплементације. У складу са тим, Канцеларија је предлагач одређеног броја мера које ће се разматрати приликом израде новог акционог плана за период 2018–2020. године, а које је на одржаним консултативним састанцима представио Данило Родић из Одсека за планирање и стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва. Канцеларија има свог представника и у Посебној међуминистарској радној групи.

Присутнима у Нишу обратиле су се Наталија Павловић Шиниковић, помоћница министра државне управе и локалне самоуправе, и Маја Стојановић, извршна директорка Грађанских иницијатива, док су у Шапцу уводна обраћања имале Бојана Селаковић, програмска директорка Грађанских иницијатива, и Јелена Топаловић Петровић, помоћница градоначелника Шапца. Топаловић Петровић представила је Предлог акционог плана за отворену управу Града Шапца, што је први акциони план у овој области који је припремила нека локална самоуправа у Републици Србији.

Испред Министарства државне управе и локалне самоуправе, као координатора спровођења иницијативе Партнерство за отворену управу у републици Србији, Драгана Брајовић је представила саму иницијативу, остварене резултате у имплементацији претходног акционог плана за 2016. и 2017. годину, као и досадашњи процес израде новог акционог плана чије се усвајање очекује до краја текуће године.

У наредном периоду очекује се финализација акционог плана од стране Посебне међуминистарске радне групе, чији су чланови и представници шест организација цивилног друштва, а затим и јавне онлајн консултације са свим заинтересованим актерима.

Извор: www.civilnodrustvo.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]