Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан округли сто о положају припадника ромске заједнице у контексту процеса приступања Србије Европској унији

Објављено 01.02.2016.

Romska zastava - ilustracijaКанцеларија за људска и мањинска права, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Ромски информативни центар одржали су округли сто са циљем сагледавања процеса приступања Србије у ЕУ кроз Поглавље 23, са посебним акцентом на заштиту права Рома/Ромкиња. На округлом столу су говорили: E. Hendrik G.C. van den Dool, амбасадор Холандије, др Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права, Иван Секуловић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, и Розалија Илић, Ромски информативни центар. Модератор је био др Саша Гајин.

Положај припадника ромске заједнице у контексту отварања преговарачких поглавља 23 и 24 од непосредног је значаја за остваривање људских и мањинских права и, у том смислу, питање положаја Рома једно је од кључних, речено је на панел дискусији “Изазови и заштита људских и мањинских права”.

Пофесор на Правном факултету Универзитета Унион Саша Гајин рекао је да се по правилу та поглавља прва отварају и последња затварају, као и да постоје четири референтне тачке, чије би испуњавање требало да обезбеди отварање поглавља. Објаснио је да су две од те четири референтне тачке замишљене као полазне основе за отварање поглавља 23 и 24 и односе се на правни и политички положај Рома, а то су Стратегија за социјално укључивање ромске заједнице и Акциони план за унапређивање правног положаја припадника националних мањина уопште.

– Трећа референтна тачка је усвајање закона о бесплатној правној помоћи која на директан начин омогућава ‘приступ правди’ и за припаднике ромске заједнице, а четврта референтна тачка је усвајање Закона о заштити података о личности. За сада, ниједан од тих ‘бенчмаркова’ није испуњен – рекао је Гајин.

Амбасадор Холандије у Србији Hendrik van den Dool навео је да је у оквиру преговора о приступању ЕУ које је у току и поглављу 23, од Србије је затражено да припреми деликатан план који се односи на заштиту националних мањина и то, како је рекао, значи, учешће, координацију и заједничку одговорност.

– Холандија је решена да штити и промовише људска и мањинска права широм света, јер поштовање тих права такође ће помоћи да се подстакне развој и стабилност, а то је свима у интересу – рекао је ван ден Доол.

Председник Националног савета Рома Витомир Михајловић рекао је да је његов савет активно учествовао у доношењу важног стратешког документа – друге Стратегије за припаднике ромске националне заједнице, да су у експертском тиму учествовали и експерти Роми, тако да је, каже, 10-15 припадника ромске заједнице директно учествовало у изради тог стратешког документа.

– То је врло важно, јер смо имали и добар резултат у доношењу документа. Ми Роми смо управо знали шта је то најбоље и у ком предвиђеном року се то може остварити. Имали смо разумевање за све проблеме с којима се држава Србија суочава и управо наши захтеви били су умерени, с обзиром на то шта све ромска заједница треба да оствари, посебно у погледу образовања – рекао је Михајловић.

Додао је да су образовање, становање, запошљавање, здравствени и социјални положај Рома најбитнија питања и да су обухваћена Стратегијом.

На панел дискусији учествовала је и директорка Ромског информативног центра из Крагујевца Розалија Илић која је представила резулате истраживања по питању Поглавља 23  – Заштита мањинских права Рома; поред публикације овде можете видети и презентацију.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]